vrijdag, 11. december 2015 - 17:57 Update: 11-12-2015 19:28

Rechter beslist: FC Utrecht – Ajax zonder uitsupporters

Rechter: FC Utrecht – Ajax zonder uitsupporters
Foto: Archief EHF
Utrecht

Aanstaande zondag mogen de supporters van Ajax niet mee naar de uitwedstrijd tegen FC Utrecht. De voorzieningenrechter oordeelde vrijdag dat het besluit van de burgemeester van Utrecht om supporters van Ajax niet toe te laten in stand blijft.

Als gevolg van een straf die KNVB oplegde nadat er bij de vorige editie van FC Utrecht – Ajax kwetsende spreekkoren waren te horen van de Bunnikside, moet dit deel van het stadion leeg blijven. Veel supporters die normaal op deze tribune zitten, hebben nu een kaartje voor een ander deel van het stadion. De rechter gaat mee in het standpunt van de burgemeester dat dit een risico voor de openbare orde vormt.

Supporters hebben makkelijker toegang tot het uitvak dan wanneer zij, zoals normaal gesproken het geval is, in het vak van de Bunnikside zitten. Gelet op de grote animositeit tussen de beide supportersgroepen is het risico op provocaties en het daadwerkelijk moeten ingrijpen daardoor groter dan anders en is er ook een groter risico voor de veiligheid van de overige supporters in het stadion. 

Bovendien zijn, zoals ter zitting eveneens is toegelicht, de lange zijdes van het stadion minder goed ingericht voor handhavend optreden dan de Bunnikside en het uitvak, die tegenover elkaar zijn gelegen aan de uiteinden van het stadion. 

Daarom oordeelt de rechter dat verweerder voldoende heeft onderbouwd dat de feitelijke situatie in het stadion een groot risico op verstoring van de openbare orde en veiligheid met zich brengt. De burgemeester heeft bovendien onderzocht of er nog andere oplossingen mogelijk waren, maar die waren niet voorhanden.

De rechter begrijpt dat het voor de supporters van Ajax oneerlijk voelt dat zij nu worden geraakt terwijl de sanctie van de KNVB tegen FC Utrecht is gericht. Het besluit van burgemeester is echter niet gericht op het recht doen aan die sanctie, maar op het waarborgen van de openbare orde en veiligheid tijdens de wedstrijd.

Categorie:
Provincie: