donderdag, 17. december 2015 - 9:20 Update: 17-12-2015 9:27

Cruijff onderneemt echt allerlaatste poging bij Ajax

Cruijff onderneemt echt allerlaatste poging bij Ajax
Foto: Frank van den Berg
Amsterdam

(Elfvoetbal/BlikopNieuws) Johan Cruijff gaat een laatste poging ondernemen. Of de bestuursraad van Ajax weg! Of hijzelf definitief weg! Donderdagavond wordt de toekomstige rol van de beste Nederlandse voetballer aller tijden duidelijk.

Dat is indirect de grootste vraagstelling van de Algemene Ledenvergadering van Ajax, die de 720 leden vertegenwoordigd, in de Amsterdam ArenA. De inzet van Cruijff is daarbij simpel: de huidige ledenraad moet worden weggestuurd. Gebeurt dat, is de Legendarische Nummer 14 bereid terug te keren en zijn invloed verder door te trekken.

Definitieve genadeklap

Blijft de bewuste raad zitten, dan zal Cruijff ook definitief zijn handen van de club aftrekken en lijkt dat de definitieve genadeklap van het plan-Cruijff, ook omschreven als de Fluwelen Revolutie. Of Cruijff vanavond (donderdag) hoofdelijk aanwezig is, lijkt onzeker. De 68-jarige Amsterdammer kampt zoals bekend met longkanker en voert een flinke strijd om weer gezond te raken.

De bestuursraad ligt in ieder geval flink onder vuur. Afgelopen maand verleende de grootaandeelhouder van Ajax haar goedkeuring voor het gevoerde beleid van de Raad van Commissarissen. Die rvc steunde juist weer het besluit van de directie om hoofd opleidingen Wim Jonk te ontslaan.

Brief van Jonk

In de vergadering van vanavond, die overigens besloten is, wordt een zeven pagina's tellende brief van Jonk voorgelezen. Die is hier te lezen. Daarin betoogt de Volendammer dat het plan-Cruijff niet is uitgevoerd. Cruijff onderstreepte dat al eerder, waarna hij via zijn maandagcolumn in De Telegraaf liet weten zich terug te trekken als adviseur.

De leden staan daardoor voor een duivels dilemma. De meerderheid lijkt geen nieuwe chaos te willen creëren. Maar als het huidige bestuur mag blijven zitten, wordt indirect ook gebroken met Cruijff. Stemmen ze het bestuur via een motie wel weg, dan is de club na jaren desorganisatie opnieuw terug bij af.

Volgens AD Sportwereld hebben diverse leden zoals Mark Geestman, Rob Been junior en Lex Hes een flinke lijst met vragen voor de bestuursraad. Overleven voorzitter Hennie Henrichs en de andere bestuursleden de avond, is het einde van het Ajax-tijdperk van Cruijff bereikt.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):