vrijdag, 8. januari 2016 - 9:23 Update: 08-01-2016 9:25

KNVB gaat experimenteren met videoscheidsrechter

KNVB gaat experimenteren met videoscheidsrechter
Foto: Archief FBF.nl
Zeist

De KNVB gaat komend bekerseizoen experimenteren met een videoscheidsrechter. De voetbalbond heeft alles al klaar staan om de extra arbiter aan het scheidsrechterkorps toe te voegen.

De KNVB presenteerde donderdag de videoreferee aan de internationale spelregelcommissie IFAB, dat louter positief was over het gebruik van het technologische hulpmiddel. Begin maart hoort de voetbalbond of het plan daadwerkelijk wordt ingevoerd.

De videoscheidsrechters focussen zich op drie aspecten van het spel: strafschoppen, doelpunten en rode kaarten. Zo kunnen ze meermaals bekijken wat er precies is gebeurd voorafgaand aan een actie. Directeur operationele zaken Gijs de Jong van de KNVB zegt in de Telegraaf dat Pieter Vink en Tom van Sichem hoog op het lijstje staan om de eerste videoscheidsrechter te worden.

Bij andere sporten, zoals hockey en rugby, wordt al gebruik gemaakt van een videoarbiter. Die geeft gemiddeld binnen elf seconden advies aan zijn collega op het veld. De KNVB is al jaren bezig om de videoscheidsrechter in het voetbal te betrekken. De nieuwe FIFA-voorzitter moet uiteindelijk een beslissing nemen.

Categorie:
Provincie: