zondag, 31. januari 2016 - 12:04 Update: 31-01-2016 20:59

Belgische veldrijdster betrapt op 'mechanische doping'

Belgische veldrijdster mogelijk geschorst vanwege 'mechanische fraude'
Foto: Archief FBF
Heusden-Zolder

Bij het WK Veldrijden in het Belgische Heusden-Zolder is flinke opschudding ontstaan toen zaterdag de Belgische veldrijdster Femke van den Driessche betrapt werd op mechanische doping.

De internationale wielerunie (UCI) heeft zaterdag de verdachte fiets in beslag genomen. De fiets was ingezet bij de wedstrijd voor de beloftenvrouwen. Dit melden meerdere media zondag.

Voor de 19-jairge Belgische veldrijdster die zaterdag betrapt werd met een motortje op haar fiets dreigt een lange schorsing. Het motortje en de elektrische bedrading werden ontdekt bij een controle in de materiaalpost.

Voorzitter Brian Cookson van de  UCI liet zaterdag op een persconferentie weten dat de  'mechanische doping' van Van den Driessche wordt voorgelegd aan de disciplinaire commissie van de UCI. Cookson: 'De regels zijn duidelijk. We hebben vorig jaar een nieuwe ruime regel geïntroduceerd tegen technologische fraude. De minimumstraf is een schorsing van zes maanden zonder een maximum. Bovendien kunnen de rijdster en haar team een substantiële boete krijgen.'

De vader van Femke van den Driessche zegt tegen de Belgische krant de Standaard: 'Het gaat niet om een fiets van Femke'.  Hij ontkent dat zijn dochter op het WK veldrijden met een fiets met een ingebouwde motor heeft gefietst.

Er wordt al een aantal maanden gecontroleerd op technologische fraude tijdens klassiekers, wereldkampioenschappen en recordpogingen.