dinsdag, 8. maart 2016 - 17:12

10.000 euro boete voor ADO vanwege oerwoudgeluiden

10.000 euro boete voor ADO vanwege oerwoudgeluiden
Foto: SXC
Den Haag

De onafhankelijke aanklager betaald voetbal heeft een schikkingsvoorstel verstuurd naar ADO Den Haag vanwege de racistische spreekkoren tijdens de wedstrijd ADO Den Haag - Ajax op 17 januari 2016. Het voorstel bestaat uit een geldboete van 10.000 euro waarvan 5.000 euro voorwaardelijk, met een proeftijd van één jaar.

De aanklager onderzocht welke maatregelen de club vooraf nam om spreekkoren te voorkomen, tijdens de wedstrijd om spreekkoren te stoppen en na de wedstrijd om hiertegen op te treden. Op basis van de beschikbare beelden, informatie en verklaringen stelt de aanklager dat ADO Den Haag voor de wedstrijd genoeg preventieve maatregelen trof en na de wedstrijd voldoende optrad. Belangrijk onderdeel daarvan is dat ADO Den Haag na afloop zelf 21 daders identificeerde die daardoor nu allemaal een landelijk stadionverbod hebben.

Naar het oordeel van de aanklager had ADO Den Haag tijdens de wedstrijd meer moeten doen om de kwetsende en racistische spreekkoren te stoppen of herhaling ervan te voorkomen. In het schikkingsvoorstel is het totale optreden van ADO Den Haag meegewogen.

Categorie:
Provincie: