donderdag, 10. maart 2016 - 10:18

Amsterdam krijgt meer hardlooproutes

Amsterdam krijgt meer hardlooproutes
Foto: fbf
Amsterdam

Amsterdam gaat meer hardlooproutes in de stad aanleggen en bestaande routes aangeven door middel van duidelijke markeringen. In de toekomst kunnen hardlopers in de stad routes volgen aan de hand van markeringen (zilveren ‘punaises’) langs de weg. Hardlopers komen de punaises met een afbeelding van een hardloper om de 20 meter tegen. In een bocht of kruising is dit zelfs om de 2 meter.

Amsterdammers worden uitgedaagd om meer te gaan bewegen. Ononderbroken hardlooproutes, waarbij je niet stil hoeft te staan voor een stoplicht of moet wachten op voorbijrazend verkeer, moeten hieraan bijdragen.

De routes

Aan de hand van de hardloop-apps Strava en Runkeeper is een analyse gemaakt van waar in Amsterdam het meest wordt hardgelopen. Het valt op dat vooral in parken, langs het water en in het groen wordt gelopen. De favoriete afstanden liggen tussen de 3 en 7,5 kilometer. Voor hardlopers zijn aantrekkelijke routes, afwisseling in omgeving en ondergrond, aanwezigheid van groen, ononderbroken routes en het lopen van een rondje belangrijk.

EK Atletiek

De aanleg van de hardlooproutes maakt onderdeel uit van de JE KAN HET campagne. Dit is de sportstimuleringscampagne in aanloop naar het EK Atletiek waarmee de gemeente Amsterdam alle Amsterdammers wil stimuleren om te gaan sporten en te blijven sporten. De verwachting is dat de eerste vier routes voor de start van het EK Atletiek zijn aangelegd. Het EK vindt van 6-10 juli plaats op het Museumplein en in het Olympisch Stadion. Naast topsportevenementen organiseert Amsterdam gerelateerde sportactiviteiten voor Amsterdammers. De hardlooproutes zijn een goede oefening voor de hardlopers die meedoen aan de Brooks 10K run tijdens het EK.

Categorie:
Provincie: