woensdag, 16. maart 2016 - 15:49 Update: 16-03-2016 15:49

FIFA geeft omkoping WK's 1998 en 2010 toe en eist geld terug

FIFA geeft omkoping WK's 1998 en 2010 toe en eist geld terug
Foto: Fifa
Zurich/Zwitserland

(Elfvoetbal/BlikopNieuws) De FIFA wil geld zien van Chuck Blazer, Jack Warner en Jeffrey Webb. De wereldvoetbalbond heeft woensdag documenten ingeleverd bij de Amerikaanse justitie om miljoenen euro's terug te krijgen van de voormalige officials.

De FIFA spreekt in de documenten openlijk over de corruptie bij de toewijzing van de WK's van 1998 (Frankrijk) en 2010 (Zuid-Afrika). De FBI had in een eerder stadium al bekendgemaakt dat er sprake was van omkoping bij de WK's van 1998 en 2010. De nieuwe FIFA-voorzitter Gianni Infantino hoopt via de Amerikaanse justitie het smeergeld terug te krijgen. 

"De veroordeelde verdachten hebben hun machtspositie bij de FIFA en internationale voetbalorganisaties misbruikt", aldus Infantino op de website van de FIFA. "Daarmee hebben ze de FIFA, zijn lidstaten en de voetbalgemeenschap serieuze en blijvende schade berokkend. Het geld dat ze in hun zakken hebben gestoken is van het mondiale voetbal. De FIFA wil dat geld terug, ongeacht hoe lang het gaat duren."

"En als FIFA het geld terug heeft, komt dat alsnog terecht op de originele bestemming: de ontwikkeling van het internationale voetbal. Deze dollars waren bedoeld om voetbalvelden aan te leggen, niet villa's en zwembaden; om voetbalshirts te kopen, geen juwelen en auto's; om de opleiding van spelers en trainer te betalen, niet de laveloze levensstijlen van voetbal- en marketingdirecteurs. Dit geld is niet alleen onttrokken aan de FIFA, maar aan spelers, trainer en voetbalfans over de hele wereld."

Categorie:
Tag(s):