vrijdag, 25. maart 2016 - 22:59 Update: 25-03-2016 23:02

Frankrijk te sterk voor Oranje

Amsterdam

(ElfVoetbal) Het Nederlands elftal heeft Johan Cruyff vrijdagavond niet kunnen eren met een overwinning op Frankrijk. De Fransen waren dominant en wonnen in de Amsterdam ArenA met 3-2 van Oranje.

Oranje nam in de veertiende minuut op een mooie manier afscheid van de overleden Johan Cruyff, maar keek op dat moment al tegen een 2-0 achterstand aan. Frankrijk domineerde in de Amsterdam ArenA, terwijl het Nederlands elftal niets in de melk te brokkelen had. Oranje speelde in een bijzonder laag tempo en kwam tijdens de eerste 45 minuten niet tot grote kansen.

Al na zes minuten spelen moest doelman Jasper Cillessen de bal uit het net vissen. Antoine Griezmann wist de sluitpost van Ajax door middel van een schitterende vrije trap te verschalken: 0-1. Vlak voor het eerbetoon aan Cruyff werd het 2-0 voor de Fransen. Een afgeslagen hoekschop werd door Blaise Matuidi opnieuw ingebracht. Olivier Giroud profiteerde daarvan en schoot de bal tegen de touwen: 0-2. Griezmann kreeg tijdens het eerste bedrijf nog twee grote mogelijkheden, maar de spits van Atlético Madrid kreeg de bal niet in het doel.

Na rust wist het Nederlands elftal meteen te scoren. Invaller Memphis Depay slingerde een vrije trap vanaf de linkerkant voor het doel. Luuk de Jong wist de vrije trap van Memphis - met zijn arm - in het doel te werken: 1-2. De Fransen lieten Oranje in de tweede helft aan de bal, maar het was Frankrijk dat tijdens het tweede bedrijf de score verder had moeten uitbreiden. Dimitri Payet, die een sterke wedstrijd speelde, raakte echter de paal, terwijl Paul Pogba zijn kopbal naast het doel zag verdwijnen.

Frankrijk was heer en meester in Amsterdam, maar in de slotfase leek Oranje alsnog een gelijkspel uit het vuur te spelen. Memphis was de Franse defensie te slim af met een snel genomen hoekschop. Ibrahim Afellay stond op de rand van het strafschopgebied te wachten en schoot beheerst raak: 2-2. Lang kon het Nederlands elftal niet genieten van de gelijkmaker, want amper twee minuten later wist Frankrijk via een treffer van Blaise Matuidi weer op voorsprong te komen. De middenvelder van Paris Saint-Germain werd in stelling gebracht door Anthony Martial en schoot vanuit een moeilijke hoek binnen: 2-3.

Oranje speelt aanstaande dinsdagavond op Wembley tegen Engeland, terwijl Frankrijk dinsdag in het Stade de France oefent tegen Rusland.