zondag, 8. mei 2016 - 16:24 Update: 08-05-2016 16:55

Ajax verspeelt titel op slotdag bij De Graafschap

Zwolle

(ElfVoetbal-BlikOpNieuws) De Graafschap heeft op de slotdag van de Eredivisie het kampioensfeestje van Ajax verpest. De Doetinchemmers hielden de ploeg van Frank de Boer op 1-1, waardoor PSV zich in Zwolle tot kampioen kroonde.

Tegen alle verwachtingen in was het De Graafschap dat in de openingsfase het initiatief nam. De eerste serieuze aanval was dan ook van de thuisploeg, Andrew Driver slingerde de bal vanaf links voor het doel, maar Jasper Cillessen had de bal klemvast. Ajax leek nog niet helemaal scherp en er volgden meerdere kansen voor De Graafschap, tot de zestiende minuut waarin Amin Younes twee keer scoorde. Zijn eerste goal werd echter afgekeurd. Arek Milik stuitte op Hidde Jurjus en Younes schoot de rebound achter de doelman, maar Davy Klaassen zou daarbij hinderlijk buitenspel hebben gestaan. Nog in dezelfde minuut wist Younes de bal opnieuw achter Jurjus te werken en dit keer telde de goal wel. De Duitse aanvaller kreeg de bal aangespeeld van Vaclav Cerny, trok naar binnen en krulde de bal fraai in de verre hoek.

Het verzet van De Graafschap leek daarna gebroken en Ajax kreeg meerdere kansen. Zo bezorgde Milik Jurjus voldoende werk en had ook Mitchell Dijks kunnen scoren, maar hij raakte de bal verkeerd en schoot ruim naast. De grootste kans op de 0-2 was echter voor Cerny. Milik zette de bal strak voor vanaf links, waarna de jonge Tsjech bij de tweede paal helemaal vrij in kon tikken, maar hij schoot hoog over. Vlak voor rust bezorgde Cillessen Ajax nog wat stress door de bal zomaar tegen Vincent Vermeij aan te gooien, maar het liep met een sisser af voor de Amsterdammers.

Ajax drong aan in de tweede helft in de hoop de wedstrijd snel te beslissen. Nemanja Gudelj haalde uit van afstand, maar vond Jurjus. Even later was Jurjus opnieuw belangrijk, met een goede reflex hield hij een kopbal van Veltman uit zijn doel. Maar daarna gebeurde wat niemand op dat moment aan zag komen: De Graafschap maakte de gelijkmaker. Middenvelder Bryan Smeets stond helemaal vrij en kon van afstand met links uithalen. Alsof die domper nog niet voldoende was voor Ajax, viel Mitchell Dijks ook nog eens uit met een blessure.

In het laatste halfuur voor de wedstrijd was het continu chaos voor het doel van De Graafschap. Cerny haalde uit met links, maar schoot meters naast. Ook Milik en Klaassen wisten de bal niet in het doel te krijgen na een voorzet van de Tsjechische aanvaller. Frank de Boer bracht vervolgens El Ghazi en Fischer in het veld voor Milik en Cerny, maar de invaller lieten weinig zien. Wel was Thulani Serero nog dicht bij een treffer, nadat hij verwoestend uithaalde met buitenkant rechts, maar zijn schot net naast zag gaan. In de slotfase werd Mike van der Hoorn in de spits geposteerd, maar ook dat mocht niet meer baten voor Ajax.

PSV won wel van PEC Zwolle en kroonde zichzelf daarmee voor het tweede seizoen op rij tot landskampioen.