vrijdag, 10. juni 2016 - 14:08 Update: 10-06-2016 14:14

Kortgedingrechter eens met degradatie FC Twente naar Jupiler League

Kortgedingrechter eens met degradatie FC Twente naar Jupiler League
Foto: Archief EHF
Almelo/Enschede

(Elfvoetbal/BlikopNieuws) FC Twente komt volgend jaar uit in de Jupiler League. De rechter heeft de KNVB vrijdagmiddag in het gelijk gesteld in de rechtszaak die was aangespannen door de Tukkers.

Zodoende blijft de straf gehandhaafd die de voetbalbond vier weken geleden aan FC Twente heeft opgelegd. De licentiecommissie van de KNVB besloot FC Twente vanwege financieel wanbeleid terug te zetten naar de Jupiler League. De Enschedese club wilde die straf via de rechter ongedaan maken, maar haalt dus nu bakzeil.

FC Twente lichtte maandag bij de beroepscommissie licentiezaken van de KNVB nog toe waarom de club het oneens is met de uitspraak van de KNVB. Het oordeel van de beroepscommissie is nu echter irrelevant, aangezien die niets meer kan wijzigen aan het oordeel van de rechter.

Wanbeleid van voorgangers

De club ondernam juridische stappen nadat de KNVB had besloten de proflicentie van de Tukkers in te trekken. De bond wilde de Enschedese club vervolgens direct een nieuwe licentie toekennen, om zo een doorstart te maken in de Jupiler League. 

Dat betekende een nieuwe straf, omdat feitelijk alleen een geldboete van 45.000 euro en het definitief intrekken van de licentie geldende sancties waren. De aangeboden straf werd als handreiking gezien.

De licentie werd ontnomen omdat Twente onder meer gesjoemeld zou hebben bij transfers van Dusan Tadic, Jesús Corona en Orlando Engelaar. Het nieuwe bestuur van FC Twente, onder leiding van algemeen directeur Onno Jacobs, stelt echter dat met de licentiecommissie van de KNVB was afgesproken dat het nieuwe bestuur niet kon worden gestraft voor het wanbeleid van zijn voorgangers. De landskampioen van 2010 beweert daarom dat het intrekken van de proflicentie onterecht was. De rechter besloot zojuist dus anders.

FC Twente sprak via een persbericht haar teleurstelling uit, maar wacht nog met een officiële reactie tot ook de Beroepscommissie van de KNVB een uitspraak heeft gedaan. Daarna zal pas gekeken worden naar juridische vervolgstappen. De Graafschap blijft door de uitspraak behouden voor de Eredivisie.

Categorie:
Provincie: