dinsdag, 14. juni 2016 - 9:05 Update: 14-06-2016 9:06

Italië houdt België op afstand en wint met 2-0

EK-treffer Italië tegen België eindigd in 2-0

(ElfVoetbal) Op maandagavond leverde Leonardo Bonucci de mooiste assist van het toernooi af, tot nu toe. Die pass lag voor Italië aan de basis om in Lyon met 0-2 te winnen van België. Daarmee is Italië de eerste koploper in groep E.

In Lyon begonnen België en Italië zeer afwachtend en slordig aan hun wedstrijd. Waar vooraf was verwacht dat Italië niet zo fel uit de startblokken zou schieten leken de meeste spelers bij België voornamelijk last van angst te hebben. Niemand durfde enig risico in zijn spel te leggen en op enkele schoten van afstand na werd er aanvallend weinig klaar gespeeld.

Italië stelde daar aanvankelijk ook weinig tegenover maar leek daar zelf niet van in de war te raken. De ploeg van Antonio Conte speelde vanuit een hecht defensief blok en leek ervan overtuigd dat hun kansen wel zouden komen. En dat was ook zo. Na ruim een half uur spelen verstuurde Leonardo Bonucci vanaf eigen helft een fenomenale pass richting Emanuele Giaccherini. De bal viel over de verdediging heen zo in de voeten van Giaccherini, die na een goede aanname eenvoudig kon afronden voor de 0-1.

In de tweede helft had Italië de wedstrijd lange tijd goed onder controle. In plaats van achteruit lopen en België tegenhouden, besloten de Italianen zelf ook geregeld de aanval te zoeken. Graziano Pellè was met een kopbal dichtbij de tweede treffer, even nadat Romelu Lukaku een minuut daarvoor aan de andere kant vergat de gelijkmaker aan te tekenen, oog in oog met Gianluigi Buffon.

In het laatste kwart van de wedstrijd ging België op zoek naar een slotoffensief, maar het hechte verdedigende Italiaanse collectief gaf geen krimp. Aan de hand van de sterk spelende Giorgio Chiellini werd de voorsprong uiteindelijk eenvoudig vastgehouden. Diep in blessuretijd scoorde Pellè via een fantastische volley van dichtbij nog de 0-2, waarmee de wedstrijd definitief op slot werd gegooid.

Doordat Ierland en Zweden eerder op de dag gelijkspeelden, sluit België de eerste speelronde in groep E af als hekkensluiter en Italië als vanzelfsprekend als koploper. Vrijdag treft Italië Zweden en zaterdag treft België Ierland voor de tweede wedstrijden in deze groep.