zondag, 3. juli 2016 - 23:03

Oppermachtig Frankrijk veegt de vloer aan met IJsland

(ELF-Voetbal/BlikopNieuws) Frankrijk heeft zich als laatste land geplaatst voor de halve finales van het EK. Les Bleus beëindigde zondagavond hardhandig het sprookje van IJsland, de stuntploeg van het toernooi: 5-2. In de eerste helft waren de Fransen al uitgelopen naar een 4-0 voorsprong tegen de tandeloze IJslanders.

Elf keer nam IJsland het op tegen de Fransen en elf keer slaagde het er niet in om te zegevieren. Een overwinning op het gastland van het Europese toernooi zou dan ook een stunt van ongekende proporties zijn geweest. Of toch niet? De prestaties van de IJslanders op het Europese toernooi waren tot aan de dag van vandaag immers altijd boven verwachting geweest. In Groep F eindigde IJsland boven halve finalist Portugal en in de achtste finale zorgde het land voor een enorme sensatie door Engeland naar huis te sturen (1-2). Waarom zou een stunt tegen Frankrijk dan niet mogelijk zijn?

IJsland begon voor de vijfde keer op rij met dezelfde elf namen aan een EK-wedstrijd, iets wat geen enkel ander land wist te presteren in de geschiedenis van het toernooi. Met dezelfde elf IJslandse spelers op het veld schoot Gylfi Sigurdsson de bal al snel brutaal in de handen van doelman Hugo Lloris. De tegenstoot van Frankrijk liet echter niet lang op zich wachten. Dimitri Payet stelde NEC-doelman Hannes Halldorsson op de proef met een schot van afstand, wat hij in het Stade de France ook al deed in de openingswedstrijd tegen Roemenië (2-1 winst). De eerste minuten beloofden veel goeds.

In de dertiende minuut was het raak voor de Fransen. Olivier Giroud brak door op de linkerflank en schoot de bal snoeihard door de benen van Halldorsson diagonaal in de rechterhoek: 1-0. Getwijfeld werd er over buitenspel, maar daar bleek geen sprake van. Scheidsrechter Björn Kuipers had het goed gezien. Zeven minuten na de openingstreffer kreeg IJsland opnieuw een tik te verwerken. Paul Pogba kopte zijn eerste treffer op het EK binnen uit een voorzet van Antoine Griezmann: 2-0. Zo was na twintig minuten al duidelijk dat er waarschijnlijk geen stunt meer in zou zitten voor de IJslanders.

Frankrijk was heer en meester in de eerste helft. De keren dat IJsland in de buurt van het doel van Lloris verscheen, was dat in fases waarin de Fransen hun opponent het spel lieten maken. Echt gevaarlijke kansen van de IJslanders waren er niet en toen Frankrijk in de slotfase van de eerste helft even aanzette, liep het uit naar 4-0. Frankrijk was heer en meester in de eerste helft. In de 44ste minuut legde Griezmann de bal terug op Payet, die Halldorsson verschalkte met een schot in de verre hoek. In de minuut erna was het Griezmann zelf die een duit in het zakje deed met een keurige lob.

De tweede helft kon worden afgedaan als een formaliteit. Ondanks de comfortabele voorsprong zakte Frankrijk niet in en werd het vlak na rust gevaarlijk met een afstandsknallen van Payet en Pogba. Tegen de verhouding in kwam IJsland verrassend tot scoren. Kolbeinn Sigthórsson tikte van dichtbij raak uit een scherpe voorzet van Sigurdsson: 4-1. Een superstunt zat er echter niet in, want drie minuten later maakte Giroud al koppend zijn tweede van de avond uit een vrije trap van Payet. Halldorsson zag er niet goed uit: 5-1.

Na ruim een uur kon invaller Sverrir Ingason de bal vrij inkoppen, waar het niet dat Lloris met een wereldreflex de bal buiten het Franse doel hield. IJsland vroeg om een penalty toen Evra de bal per ongeluk tegen zijn eigen hand schoot, maar Kuipers wuifde het weg. Niet dat het er nog toe deed. Didier Deschaps haalde in de 71ste minuut Laurent Koscielny naar de kant vanwege het gevaar van een schorsing. Het kon, want IJsland had de handdoek al in de ring gegooid.

Het werd nog wel 5-2. Vlak nadat Eidur Gudjohnsen in het veld was gekomen, kopte Birkir Bjarnason de bal in het Franse doel na een mooi aangesneden voorzet van Ari Skulason. Frankrijk liet het lopen, waardoor het zelfs nog bijna 5-3 werd. Eliaquim Mangala lette goed op, anders had Alfred Finnbogason de bal voor het intikken. De score zou uiteindelijk niet meer veranderen. Frankrijk is halve finalist.

Frankrijk stuit in de halve finales van het EK op Duitsland. In de andere halve finale kruisen Portugal en Wales de degens. De interlands staan gepland voor komende woensdag en donderdag.