dinsdag, 6. september 2016 - 22:57 Update: 06-09-2016 22:59

Oranje weet enorm overwicht tegen Zweden niet te verzilveren: 1-1

Oranje weet enorm overwicht tegen Zweden niet te verzilveren: 1-1
Foto: Archief EHF
Solna/Zweden

(Elfvoetbal/BlikopNieuws) Nederland is de kwalificatie voor het WK 2018 met een gelijkspel begonnen. Tegen Zweden had de formatie van bondscoach Danny Blind dinsdagavond meer verdiend, maar kwam door het missen van vele kansen en een controversieel afgekeurde goal niet verder dan 1-1.

Na het niet kwalificeren voor het EK 2016 in oktober 2015 lag de focus van Oranje vol op de eerste wedstrijd van de nieuwe kwalificatiecyclus. De uitwedstrijd in Zweden stond bij Danny Blind met rood omringd op de kalender, maar door allerlei perikelen binnen zijn technische staf en op bestuurlijk niveau kreeg de bondscoach de laatste weken vaker vragen over randzaken dan over de match tegen het Scandinavische land. Tot overmaat van ramp verloor Oranje vriendschappelijk tegen Griekenland (1-2) en was de chaos compleet.

Tegen Zweden was van een rumoerige voorbereiding echter weinig te merken. Het Nederlands elftal begon scherp aan het duel en kreeg via Davy Klaassen twee megakansen op de openingstreffer van het duel. De Ajacied miste tweemaal, maar Oranje had het overwicht en leek weinig te duchten te hebben van het defensief ingestelde Zweden. De klap was dan ook groot, toen juist het thuisland aan het eind van de eerste helft de voorsprong greep. Na pijnlijk balverlies van Kevin Strootman lobte Marcus Berg de bal schitterend over Jeroen Zoet heen.

Doelpunt afgekeurd

Nederland moest na de pauze op zoek naar een gelijkmaker, maar had het lastig de Zweedse muur te doorbreken. Uitgerekend de beste man van het veld, Wesley Sneijder, slaagde erin de ban te breken voor Oranje. Een schot van Daryl Janmaat werd gekeerd door Robin Olsen en belandde voor de voeten van de middenvelder van Galatasaray, die onberispelijk raak schoot. Nederland hoopte daarna door het inbrengen van Bas Dost en Steven Berghuis een overwinning te forceren en kwam uiteindelijk nog heel dichtbij drie punten. Dost kopte in de blessuretijd de 1-2 achter Olsen, maar zag zijn treffer tot ieders verbazing wegens duwen afgekeurd worden.

Categorie:
Tag(s):