woensdag, 21. september 2016 - 17:21 Update: 21-09-2016 17:29

KNVB doet oproep: 'Meld ons dubieuze zaakwaarnemers'

KNVB doet oproep: 'Meld ons dubieuze zaakwaarnemers'
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Zeist

(Elfvoetbal/BlikopNieuws) De KNVB heeft een noodkreet uitgeroepen richting jonge voetballers, hun ouders en clubs. 'Meld je bij ons wanneer ze benaderd worden door dubieuze zaakwaarnemers.'

'Voetbaldroom'

'Een voetbaldroom is natuurlijk fantastisch, vooral bij kinderen. Daarom moet je ook juist heel voorzichtig zijn', zegt woordvoerder Koen Adriaanse tegenover NOS Nieuwsuur. De KNVB reageert met die oproep op een zaak in Enkhuizen, waar drie jonge spelers van voetbalvereniging West-Frisia door een spelersmakelaar werden verleid tot betaling van duizenden euro's.

'Spelersmakelaar'

Hij nam ze mee naar testwedstrijden in het buitenland en wekte de verwachting dat een profcontract lonkte voor de voetballers. In de praktijk kwam daar weinig van terecht. Zo gingen naar Portugal, waar ze werden voorgespiegeld bij Vitoria Setubal mee te gaan trainen. In de praktijk ging het om het net opgerichte FC Setubal, dat niet eens een veld met echt gras heeft.

De bewuste zaakwaarnemer zagen ze al die tijd niet. Hij vloog zelfs niet eens mee naar Portugal, wat hij wel had beloofd.' Adriaanse: 'Wat we hier zien is dat ouders worden verblind door de voetbaldroom van hun kind. Ouders moeten hun gezonde verstand gebruiken en zorgen dat ze het verhaal van de mensen met wie ze in zee gaan goed kennen. En als je twijfels hebt, meld je dan bij de KNVB', verklaart Adriaanse.

VOG

'Wij hebben regels en werken aan een keurmerk voor zaakwaarnemers. Ook vragen wij om een Verklaring Omtrent Gedrag', zegt Adriaanse. De betreffende zaakwaarnemer heeft volgens de KNVB-voorlichter geen licentie aangevraagd voor het werken als intermediair. 'Deze man is niet bij ons geregistreerd. Hij mag niet in Nederland als voetbalmakelaar werken.'

Categorie:
Provincie: