donderdag, 29. september 2016 - 9:47

Vier Nederlandse spelers beschuldigd van matchfixing

Vier Nederlandse spelers beschuldigd van matchfixing
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

(ElfVoetbal) Vier landgenoten mogen zich grote zorgen maken. Het kwartet zou in Finland betrokken zijn bij het beïnvloeden van wedstrijden.

Dat bevestigt zowel het nationale onderzoeksbureau van de politie als de voetbalbond van het Scandinavische land tegenover De Telegraaf. De spelers beweren dat hun club hen de schuld van de degradatie in de schoenen probeert te schuiven. Het gaat om de spelers Derwin Martina (ex-RKC Waalwijk), Irvingly van Eijma (ex-FC Oss), Ayoub Ait Afkir (ex-NEC) en Salah Hamza Aharar (ex-Almere City), die sinds dit seizoen op het derde niveau in Finland uitkomen.

In twee wedstrijden presteerden ze onder de maat, en verloor hun club Atlantis FC onverwacht. Verdacht is dat er juist op die wedstrijden op de Aziatische gokmarkt volop werd geprofiteerd van het onverwachte verlies.

Bekend scenario

De vier Nederlandse profs, die eerder uitkwamen in de Jupiler League, zouden veel te goed zijn voor een club die onderaan bungelt in de derde divisie in Finland, zegt een Finse onderzoeker tegen de krant. "En dat is een bekend scenario als het gaat om matchfixing," wordt daar toegevoegd. De vier zelf zijn inmiddels in Nederland. Verbijsterd waren ze over de beschuldiging, zegt Martina (foto) namens de vier tegenover de wakkere ochtendkrant.

"We hebben het eerste het beste ticket naar Nederland geboekt. De beschuldigingen zijn volslagen onzin." Het kwartet heeft inmiddels de Finse spelersvakbond ingeschakeld. Volgens onze landgenoten hadden ze in het ene geval een offday en lag de oorzaak de andere keer doordat ze bedorven kip hadden gegeten.

Finland heeft een donker verleden met matchfixing. De voetbalcompetitie in het land is populair op de Aziatische gokmarkt, omdat de competitie niet stilligt in de zomer. Enkele jaren geleden bleken alle resultaten van de club Rovaniemi zijn beïnvloed.

Categorie:
Provincie: