donderdag, 20. oktober 2016 - 21:13

Ajax geeft voorsprong twee keer weg en pakt 'slechts' een punt

Ajax geeft voorsprong twee keer weg en pakt 'slechts' een punt
Foto: Archief EHF

Ajax is er op bezoek bij Celta de Vigo niet in geslaagd om te winnen. Hoewel de ploeg van Peter Bosz op het gladde veld in Spanje tot twee keer toe, via Hakim Ziyech en Amin Younes, op voorsprong kwam, maakte de thuisploeg even zo vaak gelijk: 2-2. Toch staan de Amsterdammers na de remise nog altijd aan kop in Groep G.

In de weinig boeiende openingsfase van de wedstrijd tastte Ajax rustig af wat het sterk gewijzigde Celta de Vigo voor de eigen supporters kon brengen. Verder dan een poging van oud-Feyenoorder John Guidetti kwam de thuisploeg eigenlijk niet.

Dat was voor de Amsterdammers het teken om eens verder te kijken dan verdedigen alleen. Na een mislukte aanval van de Spaanse armada voelde Ajax de kans en zette de uitbraak in. De bal kwam bij Hakim Ziyech terecht, die in zijn eentje de hele verdediging te kijk zette. Ook bleef hij oog in oog met Rubén Blanco uiterst rustig en schoot hij zijn ploeg op voorsprong: 0-1. 

Waar de bezoekers misschien wel tegen een verdubbeling van de voorsprong aanhikten, konden zij niet lang genieten van Ziyech's hoogstandje. Andreu Fontàs kopte namelijk even later uit een vrije trap de gelijkmaker alweer op het bord: 1-1. 

Diezelfde oud-verdediger van FC Barcelona was vervolgens ook nog eens telkens een sta-in-de-weg voor iedere Amsterdamse aaanvalspoging. Daarom mocht Ajax niet klagen dat Celta de Vigo het vizier niet op scherp had - al bleven echte grote kansen voor de thuisploeg uit. Bovendien gingen bij Ajax in die hachelijke fase drie spelers (Davinson Sánchez, Joël Veltman en Nemanja Gudelj) in korte tijd op de bon. Die laatste was overigens wel de enige die voor gevaar zorgde na de gelijkmaker. Hij schoot een vrije trap keihard rakelings over. 

Na de thee (1-1) kwamen de Amsterdammers wel weer prima uit de kleedkamers. Het eerste kansje was voor Kasper Dolberg, die na een hakje Bertrand Traoré zijn inzet langs het doel zag rollen. Na die poging van de Deen bloedde de wedstrijd langzaam aan dood. Ajax was simpelweg niet bij machte om het matige Celta af te straffen. 

Maar juist in de fase dat je verwacht dat de wedstrijd rustig naar het einde zou lopen, sloeg Armin Younes toe. De flankspeler kwam vanaf links knap naar binnen en zette Ajax weer aan de goede kant van de score met een inzet tussen twee verdedigers in. 

Niet veel later werd de Duitser door Bosz samen met Ziyech, de andere doelpuntenmaker, naar de kant gehaald. De trainer, die even daarvoor Sebastián Roncaglia rakelings over zag koppen, hoopte met Riechedly Bazoer en Meteo Casierra de overwinning binnen te halen.

Dat liep echter anders, want een prachtige treffer van Fabián Orellana bracht de stand tien minuten voor het einde weer in evenwicht. Zo kreeg het duel in Vigo geen winnaar en dat was voor Ajax zeker niet het optimale resultaat. Maar gezien het gelijkspel in Luik (2-2) is de remise een goed resultaat, dat zeker nog uitzicht biedt op de volgende ronde van de Europa League. Voorlopig blijft Ajax koploper in Groep G. 

Categorie: