vrijdag, 21. oktober 2016 - 8:27

Nederland en Japan gaan op sportgebied samenwerken

Nederland en Japan gaan op sportgebied samenwerken
Foto: Archief EHF
Den Haag

Minister Edith Schippers (VWS) heeft met haar Japanse collega Hirokazu Matsuno (onderwijs, sportwetenschap en technologie) een akkoord gesloten om op sportgebied nauw met elkaar te gaan samenwerken. De afspraken tussen beide landen zijn in het bijzonder gericht op de Olympische en Paralympische Spelen die in 2020 in Tokyo worden gehouden. Schippers leidde afgelopen week in Japan een economische missie van ruim 30 Nederlandse bedrijven en instellingen uit de sectoren Sport en Life Sciences & Health.

De samenwerking tussen Japan en Nederland betreft topsport, breedtesport, gehandicaptensport, sportmanagement, sportinnovatie/-onderzoek en integriteits-/antidopingbeleid. Het akkoord tussen Schippers en Matsuno effent de weg voor Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen om met Japanse partners gezamenlijke activiteiten te ontplooien en contracten te sluiten.

Japan wil van Tokyo2020 de duurzaamste en innovatiefste Spelen ooit maken. Deze doelstelling biedt kansen voor Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen: ons land is een mondiale koploper in zogeheten 'urban solutions', sportinnovaties en sportonderzoek. Zo kunnen Nederlandse bedrijven producten en diensten leveren op het gebied van bouwen en inrichten van duurzame en multifunctionele sportlocaties en stadions, efficiënt energiegebruik, veiligheidsvraagstukken en slimme logistiek van grote groepen mensen (sporters en toeschouwers). Een voorbeeld van duurzame innovatie is 'drijvend bouwen', dat tijdelijke (sport)voorzieningen oplevert die weer gemakkelijk naar andere locaties verplaatst kunnen worden.

Het akkoord tussen Schippers en Matsuno stelt verder Nederlandse wetenschappelijke instellingen in de gelegenheid om met Japanse instituten kennis en expertise uit te wisselen en gezamenlijk onderzoek uit te zetten. Nederlandse instellingen zijn onder andere gespecialiseerd in innovaties met betrekking tot sportapparatuur, -voeding, -kleding en allerlei faciliteiten voor gehandicaptensport. In november komt er een Japanse delegatie naar Nederland gericht op paralympische expertise en samenwerking.

Naast het leiden van ontmoetingen tussen Nederlandse en Japanse bedrijven en instellingen, woonde Schippers in Tokyo het World Forum on Sport and Culture bij, de kick-off van Tokyo2020. Dit gebeurde in aanwezigheid van onder andere de Japanse premier Shinzo Abe en Thomas Bach, de voorzitter van het International Olympic Committee (IOC).  Schippers ontmoette op deze conferentie de Japanse minister voor de Olympische en Paralympische Spelen, Tamayo Marukawa. Schippers sprak op het World Forum ook over integriteit in de sport en het versterken van het mondiale antidopingbeleid.

Schippers: “Grote internationale sportevenementen stimuleren allerlei vormen van innovaties. Ik ben onder de indruk van wat Nederland op dat vlak te bieden heeft. En het mooie is dat vernieuwingen in de sport verder reiken dan dat. Van innovaties die bijvoorbeeld paralympiers tot betere sportprestaties brengen, gaan ook andere gehandicapten in hun dagelijkse leven profiteren."