maandag, 7. november 2016 - 19:36 Update: 07-11-2016 22:18

Motor trial in Nederland steeds populairder

Motortrial in Nederland steeds populairder
Foto: fbf
Motortrial in Nederland steeds populairder
Foto: fbf
Uithoorn

Als men uw redacteur vraagt welke sport hij beoefend en deze beantwoord met motortrial, dan weten maar weinig mensen waar je het over hebt.

Toch zijn er in Nederland enkele honderden mensen die de trialsport beoefenen al is de sport hier niet zo populair als bijvoorbeeld in Spanje, Engeland of Frankrijk.

Dit is motortial:

Motortrial is een tak van de motorsport (ook voor auto en fiets) waarbij het gaat om een aantal uitdagende hindernissen te nemen zonder de grond of de hindernis met de voet te raken of de afzetting van het parcours te raken. De naam is afgeleid van het Engelse "to try" (proberen, beproeven).

Motortrial is in wezen een vorm acrobatiek, de rijder dient over een zeer goed evenwichtsgevoel te beschikken of deze na jaren van training aan te leren. Iemand die de motor goed beheerst kan vanaf de begane grond recht tegen de muur omhoog zijn motor op het balkon van de eerste verdieping parkeren, of op het dak van een schuurtje. De vering is zo geavanceerd dat hij er met hetzelfde gemak weer vanaf kan springen.

In Nederland werd de eerste trialwedstrijd rond 1912 verreden in samenwerking met de Britse en Nederlandse motorindustrie. Door de eerste wereldoorlog werd het lange tijd stil. Pas in 1989 werd de trialsportrit weer opgepikt en werd de trialsport ook hier weer populair.

In buitenland is naast de buitenbaan ook indoor trial gewild. Deze wedstrijden worden in een grote hal verreden en zijn over het algemeen zeer spectaculair. De eerste van Nederland werd in 1975 in Arnhem gereden.

Toni Bou

De meest bekende trialrijder op dit moment is de wereld titerhouder Toni Bou uit Spanje. Bou heeft inmiddels al 20 wereldtitels op zijn naam staan en is nu al de meest succesvolle rijder in de geschiedenis.

In 2007 was hij de Wereld Trials Champion voor de eerste keer, zowel in de indoor en outdoor kampioenschappen. Hij was in staat om deze prestatie in 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015 en 2016 te herhalen.

In Nederland lijkt de trialsport in opkomst, al blijven sponsoren flink achter om er kampioenen van te kunnen maken op wereldniveau. Veel trialclubs zien het aantal leden dan ook gestaagd toenemen. Helaas ontbreekt het in ons land aan trialbanen om de sport goed te doen bloeien. Veel gemeenten vinden motorsport maar lastig en vervuilend.  

Categorie:
Provincie: