woensdag, 16. november 2016 - 18:30 Update: 16-11-2016 18:33

PSV, Feyenoord, Ajax en KNVB krijgen 'goudenhanddrukbelasting' niet van tafel

PSV, Feyenoord, Ajax en KNVB krijgen 'goudenhanddrukbelasting' niet van tafel
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Zeist

(Elfvoetbal/BlikopNieuws) Ajax, PSV en Feyenoord hebben bakzeil gehaald. De gestarte lobby die de drie topclubs, samen met de KNVB, tegenover de overheid startte, is op niets uitgelopen.

Doel zijn de negatieve effecten van de zogenaamde goudenhanddrukbelasting te laten doordringen tot de regering. De topclubs zijn door de heffing gedwongen over het deel van de transfersom, dat naar een verkochte speler gaat, 75 procent belasting te betalen.

Terwijl de speler er zelf al 52 procent belasting over heeft betaald. Dat heeft de topclubs de afgelopen jaren een miljoenenstrop opgeleverd. Dat terwijl de Nederlandse clubs nu al de concurrentie met de internationale top niet meer kunnen aangaan. De nieuwe maatregel maakt het voor spelers nog onaantrekkelijker om de stap naar de Eredivisie te maken, terwijl clubs ook nog eens veel meer moeten investeren om überhaupt een goede selectie samen te stellen.

Geen uitzondering

Staatssecretaris Wiebes van Financiën weigert iets aan de regeling te veranderen. De Kamerleden Groot (PvdA) en De Vries (VVD) toonden eerder begrip voor de bezwaren die in het voetbal leefden, maar gaan bij de behandeling van de Belastingwet geen wijziging afdwingen, nu Wiebes heeft aangegeven geen uitzondering te willen maken voor voetbalclubs.

"We zijn het nog steeds niet eens met hoe het nu geregeld is, maar leggen ons erbij neer", aldus Groot van de PvdA. Wiebes heeft laten weten dat er twee belangrijke juridische bezwaren zijn tegen een uitzonderingspositie voor voetbalclubs. "Naar verwachting zou dit resulteren in veel bezwaarschriften en juridische procedures van werkgevers in andere sectoren, die zich op het gelijkheidsbeginsel beroepen."

Staatssteun

"Ten tweede is een dergelijke maatregel staatssteun. Dit komt omdat de Nederlandse overheid met deze uitzondering een fiscaal voordeel zou geven aan ondernemingen in een selectieve groep, namelijk de voetbalclubs."

De KNVB, Ajax, PSV en Feyenoord komen woensdag nog met een statement tegen de effecten van de regeling, maar dat kan geen invloed meer hebben voor de belastingcijfers van 2017. Die zijn door regeringspartijen VVD en PvdA immers al vastgesteld.

Categorie:
Provincie: