vrijdag, 10. juli 2020 - 20:41 Update: 11-07-2020 11:20

Shorttrackster Lara van Ruijven op 27-jarige leeftijd in Frankrijk overleden

foto van schaatsen | fbf
Foto: fbf
Perpignan/Naaldwijk

Vrijdagavond is in Frankrijk de Nederlandse shorttrackster Lara van Ruijven op 27-jarige leeftijd in het ziekenhuis van Perpignan overleden. 'Ze lag sinds 29 juni op de IC-afdeling, waar ze in een kunstmatig coma werd gehouden', zo laat de KNSB vrijdagavond weten.

Wereldtitel

'Van Ruijven, die vorig jaar als eerste Nederlandse vrouw een wereldtitel shorttrack won, werd op 25 juni met gezondheidsklachten opgenomen in het ziekenhuis van Perpignan. In het hospitaal leidde een auto-immuunreactie tot ernstige complicaties. Inwendige bloedingen, met name in de hersenen, maakten de situatie spoedig levensbedreigend', weet de KNSB.

Kritiek

Sinds 29 juni was Lara’s toestand kritiek te noemen. Ondanks enkele operaties was geen verbetering merkbaar. De afgelopen dagen deden zich nieuwe complicaties voor, die artsen aanvankelijk onder controle leken te hebben. Vanochtend kwam echter het slechte nieuws, dat genezing uitgesloten was. Aan het begin van de avond is Lara in het bijzijn van haar naasten overleden.

Enorm doorzettingsvermogen

'Lara van Ruijven is regerend wereldkampioene shorttrack op de 500 meter. Ze werd niet alleen gewaardeerd vanwege haar prestaties op het ijs, maar ook vanwege de persoon die ze was. De Westlandse had een enorm doorzettingsvermogen en ijzeren discipline en stond bekend als altijd vrolijk en positief, bescheiden en lief, met interesse voor haar medemens', aldus de KNSB.

Bondscoach Jeroen Otter

'Wat een vreselijk bericht hebben wij zojuist ontvangen. Het verlies zal in de sportwereld gevoeld worden', zegt bondscoach Jeroen Otter in een eerste reactie. 'Voor dit hechte team is het een enorme dreun. Wij missen haar al twee weken in ons team. Maar het nieuws van vandaag is zo definitief en surreëel. Vreselijk.'

Categorie:
Provincie: