donderdag, 21. januari 2016 - 16:20

WC-eend bij Heymanshuis als protest tegen WC eend-wetenschap

WC-eend bij Heymanshuis als protest tegen WC eend-wetenschap
Foto: SP
Groningen

Een stop op wc eend-wetenschap en meer langdurig, fundamenteel en onafhankelijk onderzoek. Dat was de inzet van ROOD en de SP toen zij afgelopen donderdag met een grote eend met professorenbaret bij het Heymanshuis stonden. Wij van WC eend adviseren WC eend luidde een populaire reclameslogan.

Wetenschappelijk onderzoek lijkt volgens de SP en haar jongerenorganisatie ROOD te vaak op WC eend-wetenschap. Oftewel onderzoek waarbij de conclusies erg positief zijn voor het bedrijf dat het onderzoek heeft betaald.

Sandra Beckerman: “We zien WC eend-wetenschap om zich heen grijpen op universiteiten. Dit onderzoek, dat door bedrijven wordt beïnvloed, tast de geloofwaardigheid van de wetenschap aan. Aan de andere kant zorgt onafhankelijk en fundamenteel onderzoek juist nieuwe wetenschappelijk doorbraken. Tijd dus om te gaan werken aan een nieuwe democratische universiteit.”

De ludieke actie was een oproep voor het debat over de toekomst van de wetenschap op 28 januari. In Huis de Beurs gaan professor Trudy Dehue, docent en lid van de U-Raad Casper Albers, onderzoeker bij Milieudefensie Peter Kodde en Tweede Kamerlid Jasper van Dijk met elkaar in debat.

ROOD-woordvoerder Floor Mertens: “Heel veel studenten en wetenschappers willen dat die commercialisering stopt. Vorig jaar waren er al veel protesten. Dit jaar moeten we zorgen dat er echt iets verandert. We hopen dat er veel mensen 28 januari met ons mee willen denken over hoe we gaan zorgen voor een nieuwe democratische universiteit.”

Wetenschappelijk onderzoek lijkt volgens de SP en haar jongerenorganisatie ROOD te vaak op WC eend-wetenschap. Oftewel onderzoek waarbij de conclusies erg positief zijn voor het bedrijf dat het onderzoek heeft betaald. Meerdere door Red Bull gesponsord onderzoeken oordeelden bijvoorbeeld allen positief over Red Bull. Aan de wetenschappelijke kwaliteit van dit onderzoek wordt getwijfeld omdat bijvoorbeeld het aantal proefpersonen zeer beperkt is en alleen Red Bull werd onderzocht en andere dranken niet.