donderdag, 14. september 2017 - 21:39 Update: 14-09-2017 22:35

Nederland wil voorop lopen met dierproefvrij onderzoek

Nederland wil voorop lopen met dierproefvrij onderzoek
Foto: SXC
Hilversum

In 2025 wil Nederland voorop lopen met dierproefvrij onderzoek.

Maar alleen met enorme inspanning kan deze ambitie waargemaakt worden, zo vertelden wetenschappers donderdag in de Tweede Kamer. Zij waren daar op uitnodiging van het parlement. Dit schrijft de NOS donderdag.

Veel onderzoekers houden vast aan dierproeven

Maar hoewel er inmiddels veel alternatieven zijn die bijvoorbeeld experimenten op muizen kunnen vervangen, blijven veel onderzoekers toch vasthouden aan dierproeven. Daar hebben ze ervaring mee. Ze vinden het wreken met nieuwe systemen 'eng' en vertrouwen vaak de uitkomsten van testen op niet-levende organsime niet, zo vertelt farmaceutisch onderzoeker Van Meer van de Universiteit Utrecht. Volgens reproductietoxioloog Piersma is dat niet helemaal terecht. want wetenschappers weten eigenlijk niet hoe betrouwbaar dierproeven zijn. Want net als niet-levende modellen heeft een vogel, een rat of welk proefdier dan ook, een andere fysiologie dan de mens. Maar dierproeven worden al sinds de 60'er jaren gedaan en gezien als 'gouden standaard'.

Als Nederland in 2015 koploper moet worden op het gebied van dieproefvrije alternatieven dan is dat volgens Piersma alleen mogelijk als er minder fragmentarisch wordt gewerkt. Piersma tegen de omróep: "Activiteiten moeten worden samengebracht, niet alleen nationaal maar ook internationaal. Maar dat vergt wel regie."