woensdag, 21. september 2005 - 10:17

A1GP geen concurrent van Formule 1

Van alle nieuwe raceklassen die de laatste jaren zijn geïntroduceerd, werd met de A1GP serie toch wel de meest directe link naar de Formule 1 gedaan. A1GP oprichter Sheikh Maktoum Hasher Maktoum Al Maktoum wil men er op wijzen dat hij met 'zijn' serie niet concurreert met de Formule 1.

Integenstelling tot de Formule 1 wordt er bij A1GP per land gestreden, met een klein team. De geavanceerde Formule 1 klasse heeft heel andere doelstellingen. "In de Formule 1 gaat het om technologie, innovatie en autosport. Wij zijn letterlijk het wereldkampioenschap van de autosport", aldus de steenrijke Al Maktoum.

"We hebben 50 A1 auto's besteld", legt hij uit. "De auto's zijn zeer, zeer krachtig maar zonder complexe elektronica. Alle auto's zijn gelijkwaardig. We hebben geen traction control en ABS. Wij willen dan ook dat op deze manier de beste coureur boven water komt drijven en niet de beste auto. Zondag op Brands Hatch strijden voor het eerst Duitsland, Frankrijk, Engeland, Nederland en Ierland tegen elkaar. Zoiets is toch geweldig!"

Van concurrentie tussen het nog te debuteren A1GP en de ultieme autosportklasse Formule 1 genaamd is geen sprake: "De Formule 1 begint in maart en eindigt ongeveer in september. Wij doen het tegenovergestelde; we beginnen in september en eindigen in maart. Autosport is immer van seizoenen afhankelijk, echter met de A1GP op de kalender hebben we de grens verlegd."

Zondag zullen onder andere Jos Verstappen en Scott Speed voor het eerst gaan racen in een A1GP-auto op het legendarische Brands Hatch. Een circuit waar er veel geëist wordt van de coureur.
Categorie:
Tag(s):