zaterdag, 18. februari 2006 - 21:52

Gehandicaptenhuizen winnen brandpreventieweek

Veldhoven

De brandweer Veldhoven ziet het als een belangrijke taak om het thema brandveiligheid voortdurend onder de aandacht te brengen. Eind vorig jaar nam het korps dan ook van harte deel aan de Nationale Brandpreventieweek. Een vertegenwoordiging van de brandweer inspecteerde in die periode diverse huizen van Severinus – leefgemeenschap voor verstandelijk gehandicapten.

Tijdens de onaangekondigde bezoeken gaven de bewoners de brandweer een rondleiding door hun huis. Niets ontsnapte daarbij aan de aandacht van de inspecteurs. Omdat ongeveer één op de zes branden in de wasdroger ontstaat, werd dat apparaat bij elk bezoek aan een grondige blik onderworpen. Hoewel het filter in de deur in alle gevallen vrij was gemaakt van stof, bleek de ontluchtingsbuis aan de achterzijde vaak aan de aandacht ontschoten te zijn. In combinatie met de hete lucht die door de buis gaat is dat altijd een risico. Twee tot drie keer per jaar de buis met een stofzuiger schoonmaken luidt dan ook het advies.

Alles tegen elkaar afwegend kwam de brandweer echter tot de conclusie dat brandveiligheid duidelijk een speerpunt is van Severinus. Zo wordt er alleen gebruik gemaakt van brandvertragend meubilair en dito aankleding en weten de bewoners – door regelmatig oefenen - precies wat ze moeten doen als het brandalarm gaat. Logisch dus dat alle huizen na afloop van de bezoeken het stempel brandveilig kregen.

Dit positieve resultaat werd vanzelfsprekend niet onder stoelen of banken gestoken. De landelijke jury werd op de hoogte gesteld van de bevindingen. Na rijp beraad riep de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) het huis aan de Berg 96 uit tot één van de tien landelijke winnaars van de Nationale Brandpreventieweek. Afgelopen woensdag reikte Brandweer Veldhoven de prijs uit. De bewoners? Die hebben er een prima bestemming voor gevonden; ze gaan gezellig met zijn allen uit eten…
Provincie:
Tag(s):