maandag, 1. januari 2007 - 16:59

40 Aanhoudingen en veel gewonden tijdens jaarwisseling

De politie heeft oudejaarsnacht haar handen vol gehad aan een groot aantal incidenten in de provincie. Opvallend was het vele gebruik van zwaar, illegaal vuurwerk, zoals nitraat-, vlinder- en mortierbommen en lawinepijlen. Tientallen mensen raakten gewond door mishandeling of vuurwerk, een groot aantal vernielingen, ontelbare branden en brandjes door de hele regio en 40 aanhoudingen door de politie. Meer aanhoudingen zijn de komende dagen te verwachten.
Door de politie zijn tijdens de jaarwisseling circa 275 medewerkers ingezet om het “feest� in goede banen te geleiden. Daarbij had ze veelal met groepen jongeren te maken, die in meer of mindere mate onder invloed van alcohol of mogelijke andere middelen verkeerden. In Dokkum, Bakhuizen en Twijzel moest de politie zelfs gebruik maken van de wapenstok om jeugd te verwijderen om hulpdiensten het werk mogelijk te maken. Hieronder een overzicht van de meest opvallende incidenten.

Zondagmiddag raakte een man op de Hottingabur in Sexbierum zwaar gewond door vuurwerk. In de hand van het slachtoffer was een vlinderbom ontploft. De man werd met ernstig handletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Zondagmiddag zijn op de Monnikmolen in Sneek vier jongens van 11, 11, 12, en 17 jaar uit Sneek aangehouden op verdenking van vernieling. De vier hadden vuurwerk door een brievenbus van een woning gegooid. Hierdoor ontstond schade aan de vloerbedekking en de gordijnen. Op aanwijzing van een getuige konden de jongens worden aangehouden. De vier zullen worden aangemeld bij het Haltbureau voor het ondergaan van een alternatieve straf.

In Joure was de zoveelste coniferenbrand, ditmaal bij een woning aan de Johan Willem Frisostraat. Toen de politie en brandweer ter plaatse kwamen waren enkele omstanders al bezig om met emmers water en een tuinslang de vlammen te bedwingen. De brandweer nam de bluswerkzaamheden over en het vuur was dan ook snel onder controle. De brand is vermoedelijk ontstaan door vuurwerk.

In Wolvega is op de Hoofdstraat een 17-jarige inwoner van Noordwolde aangehouden een tas vol grote lawinevuurpijlen. Het illegale vuurwerk werd in beslaggenomen en de jongeman kreeg een bekeuring.

In een wijkgebouw aan de Salomonszegel in Leeuwarden ontdekte één van de beheerders rond 21:45 uur dat het gebouw in brand stond. Aan de achterzijde van het pand bleek brand te zijn gesticht. De brandweer kwam snel ter plaatse, maar kon niet voorkomen dat het wijkgebouw veel schade opliep. Drie omstanders werden uit voorzorg per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Ze hadden geprobeerd de brand te blussen en daarbij rook binnen gekregen.

In Heerenveen is de Wibra aan de Sieversstraat volledig uitgebrand. De brandweer was snel ter plaatse, maar kon niet voorkomen dat het pand verloren ging. De technische recherche van de politie Fryslân stelt een nader onderzoek in naar de oorzaak van de brand.

Net voor de jaarwisseling is een 37-jarige inwoner van Zwagerbosch aangehouden. De man had voor zijn woning een grote bult met afval in brand gestoken. Toen de brandweer de brand wilde blussen, in verband met gevaar voor de omgeving, werd de verdachte recalcitrant. Hierop werd besloten om hem aan te houden. De inwoner van Zwagerbosch werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor en een proces-verbaal mocht hij het bureau verlaten.

Net na twaalf uur werd op de Valkstraat in Drachten een 38-jarige inwoner van dezelfde plaats aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had een aantal vlinderbommen richting een 22-jarige plaatsgenoot gegooid. Die liep hierdoor verwondingen op aan arm en bil en moest zich onder doktersbehandeling stellen. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier is hij voor nader onderzoek ingesloten.

De politie heeft oudejaarsnacht de brandweer vijf keer moeten assisteren bij het blussen van diverse branden en blokkades op de doorgaande weg van Quatrebras naar Buitenpost. Deze doorgaande weg is van groot belang voor de hulpdiensten. Jongeren hadden op diverse plaatsen branden gesticht en blokkades opgeworpen. De politie heeft behulp van de wapenstok de groep jongeren diverse keren verdreven.

Op de Gedempte Poortezijlen in Sneek is een 21-jarige inwoner van de gemeente Littenseradiel en 26-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van vandalisme. Agenten zagen beide mannen lopen met een fietsenstandaard. De twee werden hierop aangesproken, waarna ze werden gevraagd om een geldig legitimatiebewijs te tonen. Toen de twee verdachten, ondanks meerdere verzoeken, bleven weigeren om een legitimatiebewijs te tonen werden ze aangehouden, overgebracht naar het politiebureau en ingesloten.

Een 35-jarige inwoner van Drachten is maandagochtend op de Overstesingel ernstig gewond door vuurwerk. De man bracht een zwaar stuk vuurwerk tot ontploffing. Hij had echter niet voldoende tijd om weg te komen en door de kracht van de explosie liep het slachtoffer ernstig hoofdletsel op. De man werd per ambulance overgebracht naar het UMCG in Groningen.

Een felle brand heeft op nieuwjaarsnacht restaurant Kota Radja in de binnenstad van Leeuwarden verwoest. Omliggende panden aan het Groot Schavernek en de Nieuwestad liepen brand- en/of waterschade op. De schade loopt vermoedelijk in de miljoenen euro’s. Lees verder

Een 38-jarige inwoner van Makkum is net na de jaarwisseling gewond geraakt aan zijn hand. De man stak op De Jister een zelfgemaakte rookbom af. Er ging echter iets mis, waarna de bom ontplofte in zijn hand. Het slachtoffer werd met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Twee omstanders liepen lichte verwondingen op. Zij hebben zich onder doktersbehandeling moeten stellen.

Bij een vreugdevuur op de Butendykswei is een 20-jarige inwoner van Burgum aangehouden. Agenten spraken de man aan op zijn vervelende gedrag. Net nadat hij de waarschuwing had gekregen beledigde hij één van de aanwezige agenten. Na een sprintje kon de verdachte worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor en een proces-verbaal mocht de man het bureau verlaten.

Rond 2.15 uur is op de Marktstraat in Sneek een 20-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van mishandeling. De Sneker had tijdens een opstootje een 18-jarige stadsgenoot geslagen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor en een proces-verbaal mocht hij het bureau verlaten.

In Drachten werd brandgesticht in drie leegstaande woningen aan de Leeuwerikstraat. Een beveiligingsmedewerker zag maandagochtend rond 3:30 uur dat een groepje jongeren een brandend voorwerp, vermoedelijk een molotovcocktail, bij één woning naar binnen gooide. De brandweer was snel ter plaatse, maar kon niet voorkomen dat de woning en de twee naastgelegen woningen veel schade opliepen.

In een horecagelegenheid aan de Noordkade in Drachten is een 17-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van zware mishandeling. De man had in de horecagelegenheid ruzie gekregen met een 21-jarige plaatsgenoot en daarbij met een glas geslagen. Het slachtoffer raakte gewond aan zijn gezicht en moest zich onder doktersbehandeling stellen. Op aanwijzing van het horecapersoneel kon de 17-jarige Drachtster door de politie worden aangehouden. Hij is overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Rond 4:00 uur zijn op de Stal in Drachten twee 19-jarige jongens aangehouden op verdenking van het vernielen van een boom. Agenten hadden een melding gekregen dat iemand een boom probeerde om te zagen. Op de kruising van de Stal met de Hooizolder stond een groepje jongeren naast een zwaar beschadigde boom. In het gras naast de boom lag een groot kapmes. De eigenaar van het mes, een 19-jarige inwoner van Drachten, werd aangehouden voor het bezit van een verboden wapen en het vernielen van de boom. Op aanwijzing van een getuige kon ook nog andere 19-jarige man uit Drachten worden aangehouden. Ook hij had met het kapmes de boom vernield. Beide mannen werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Op het Ruiterskwartier in Leeuwarden is een 18-jarige inwoner van Leeuwarden op heterdaad aangehouden op verdenking van vernieling van een ruit. Een agent zag dat de Leeuwarder een ruit vernielde van een horecagelegenheid. De man werd aangehouden en ingesloten op het politiebureau. Namens het horecabedrijf deed een 33-jarige inwoner van Leeuwarden aangifte.

In een horecagelegenheid aan hetzelfde Ruiterskwartier is een 19-jarige jongen aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had een personeelslid beledigd en geslagen. Hierop werd hij aangehouden door de politie en voor nader onderzoek ingesloten.


Op de Harddraversdijk in Dokkum zijn twee 15-jarige inwoners van Dokkum aangehouden op verdenking van mishandeling. De twee jongens waren betrokken bij een opstootje en deelden daarbij rake klappen uit. Nadat de Dokkumers werden aangehouden bleef een groep van een dergelijke 40 man zich vervelend en provocerend gedragen. De politie vorderde de groep om zich te verwijderen van de Harddraversdijk. Toen hier geen gehoor aan werd gegeven werd er een charge uitgevoerd. Daarbij werd de groep in diverse richtingen verspreid, waarna de rust wederkeerde. De twee verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

In de dorpskern van Bakhuizen heeft de politie een charge moeten uitvoeren. Dronken jongeren maakten de opruimwerkzaamheden door gemeente onmogelijk. Ondanks diverse verzoeken om te vertrekken bleef de groep hangen. Agenten voerden daarna met de wapenstok een charge uit om zo de groep weg te krijgen. Tijdens de schermutselingen die hierop volgden werd een 24-jarige inwoner van Bakhuizen aangehouden. Een andere verdachte trapte een agent, die daarbij gewond raakte. De identiteit van deze man is bekend. Hij zal één dezer dagen voor nader onderzoek worden aangehouden.
Provincie:
Tag(s):