maandag, 16. april 2007 - 18:25

Geen schadelijke effecten roetfilters

Den Haag

Roetfilters zijn zeer effectief om de uitstoot van fijn stof terug te dringen en zijn dus nodig voor de gezondheid. De gezondheidsrisicos die volgens een onderzoeker van de TU Delft aan roetfilters zouden kleven, namelijk dat door retrofit-roetfilters zeer fijne toxische stofdeeltjes in de lucht zouden komen, zijn slechts gebaseerd op vermoedens, niet op wetenschappelijk onderzoek.

Dit blijkt uit vooronderzoek van TNO. Dat heeft minister Cramer van VROM maandag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Volgens de bewindsvrouwe is er daarom geen reden voor ongerustheid of voor het nemen van draconische maatregelen zoals het stopzetten van de subsidieregeling voor achteraf ingebouwde roetfilters.

Zowel het RIVM als TNO, experts op het gebied van schadelijke uitlaatgassen, komen tot de conclusie dat roetfilters vrijwel zeker per saldo positief zijn voor de gezondheid. TNO zal, zoals minister Cramer de Kamer eerder heeft laten weten, nog verder onderzoek doen om eventuele schadelijke effecten van retrofit-roetfilters uit te kunnen sluiten.
Categorie:
Tag(s):