zaterdag, 20. januari 2007 - 18:52

Gezin gered, reddingboot in brand

Urk

Door de harde wind raakte zaterdagochtend vroeg het binnenvaartschip Orlando (thuishaven Zwolle) in problemen tussen Lelystad en Lemmer. De reddingboot van Urk haalde uit voorzorg de schippersvrouw en vier kinderen van boord en bracht hen naar Urk.

Terug naar de Orlando raakte de reddingboot zelf in problemen door een korte brand in de machinekamer. Beide schepen zijn inmiddels in veilige haven.

Van de Orlando was ter hoogte van Urk de motor uitgevallen en de schipper vreesde in de hoge golven voor de dekluiken, die onophoudelijk werden overspoeld door hoge golven. Vanuit Urk voor de KNRM-reddingboot Koningin Beatrix uit en de sleepboot Coby. De schippersvrouw en hun vier kinderen werden overgenomen door de reddingboot en naar Urk gebracht.

De reddingboot Anna Dorothea van Lemmer assisteerde ondertussen de sleepboot Coby bij de Orlando. De reddingboot Koningin Beatrix keerde later terug naar de Orlando, maar ontdekte onderweg brand in de eigen machinekamer. Uit voorzorg werden de motoren uitgeschakeld, de brandstof- en luchttoevoer afgesloten en het anker uitgebracht. De vier bemanningsleden wachtten aan dek de komst van collega’s af. De reddingboot van Lemmer sleepte de Urkers naar Urk. De reddingboot Watersport-KNWV van Enkhuizen begeleidde de sleep van de Orlando verder naar Lelystad.

In de haven van Urk stond brandweer klaar om de machinekamer van de reddingboot te inspecteren. Daar bleek het vuur reeds spontaan te zijn gedoofd. Gezien de roetaanslag is de brand kort en fel geweest. Over de oorzaak valt nog niets te melden.

Vanavond zal de Urker reddingboot worden vervangen door een reserveschip van de KNRM, zodat het reddingstation weer geheel operationeel is.

De Orlando is door de sleepboot Coby veilig binnengebracht in Lelystad, waar het binnenvaartgezin is herenigd.
Provincie:
Tag(s):