dinsdag, 6. februari 2007 - 13:38

Herdenking 100 jaar scheepsramp Berlin

Hoek van Holland

‘Hollandse Titanic’ een van grootste scheepsrampen voor onze kust. Op 21 februari 2007 is het precies 100 jaar geleden dat de veerboot ‘Berlin’ bij Hoek van Holland op de pier sloeg en in tweeën brak. Van de 143 opvarenden overleefden slechts 15 mensen de ramp. De meesten van de slachtoffers zijn begraven op de gemeentelijke begraafplaats Beukenhage in ’s-Gravenzande.

De scheepsramp wordt herdacht met een kranslegging op zee door de voorzitter van de deelraad Hoek van Holland, P. Roomer en de burgemeester van Westland, J. van der Tak.
Verder vindt die dag een herdenkingsbijeenkomst plaats op de begraafplaats in ’s-Gravenzande. Daar worden bij het monument ter nagedachtenis van de slachtoffers kransen gelegd namens Hoek van Holland, Westland en andere instanties.

Tijdens de herdenking zal ook een afgevaardige van het Koninklijk Huis aanwezig zijn. Kroonprins Willem Alexander werd ons ingefluisterd, al kon de Rijksvoorlichting Dienst (RVD) dit niet bevestigen.

Op donderdagnacht 21 februari 1907 woedt op de Noordzee een zware storm. De veerboot ‘Berlin’ uit Harwich nadert de haven van Hoek van Holland. Aan boord bevinden zich 143 opvarenden. Het is een bont gezelschap van Duitse operazangers en -zangeressen, een alleenreizend jongetje van 5 jaar, maar ook belangrijke zakenlieden, zoals de bekende autofabrikant Spijker. Plotseling slaat het schip op de pier. Op dat moment voltrekt zich een van de grootste drama’s allertijden voor onze kust. Het schip breekt in tweeën. De dagen erna spoelen tientallen lichamen aan. Bijna niemand overleeft het; na drie dagen zijn slechts 15 mensen gered uit de kolkende zee.

Dappere redders hebben zich dagenlang ingespannen om mensen uit het gebroken schip te redden. Het Nederlandse volk heeft waardering voor deze helden. En de steun van prins Hendrik, die bijzonder snel naar de plek des onheils komt, oogst respect. Tegelijkertijd rijst de schuldvraag op. Is de Engelse kapitein Precious verantwoordelijk voor deze scheepsramp? Vooral de media nemen een - voor die tijd opvallende- kritische houding aan.

Het aantal te betreuren slachtoffers van de Titanic-ramp ligt veel hoger dan van de kleine veerboot ‘Berlin’: 1.517 Titanic-passagiers kwamen om. Verhoudingsgewijs overleefden echter meer mensen de Titanic-ramp; zo’n 30% van deze opvarenden kon het navertellen, tegenover nog geen 10% van de opvarenden van de Berlin.

Het Maritiem Museum in Rotterdam organiseert van 5 april 2007 tot en met 3 maart 2008 een expositie over de ramp met de Berlin, waarbij ook aandacht wordt besteed het onderwerp ‘veiligheid op zee’.
Provincie:
Tag(s):