zondag, 4. maart 2007 - 9:33

Maans-verduistering niet overal goed te zien

De maansverduistering die zaterdagavond om 22.30 uur begon was niet overal in Nederland even goed te volgen. In het westen en zuiden van het land kwamen geïnteresseerden nog het meest aan hun trekken.

Door de wolkenflarden heen was de verduistering enigszins te volgen. In het noordoosten van het land was de bewolking te dik. Zeventig Nederlandse publiekssterrenwachten hadden zaterdagavond en nacht hun deuren voor het publiek geopend voor de volledige maansverduistering. Tussen 23:44 uur en 00:58 uur was de verduistering volledig en kreeg de maan een oranjerode kleur.

De maansverduistering was niet de enige reden voor sterrenwachten om zich open te stellen voor het grote publiek. Dit weekeinde is de 31e editie van de landelijke sterrenkijkdagen. Twee dagen lang zijn professionele en amateur-astronomen in touw om de sterrenhemel toegankelijk te maken voor de leek. De sterrenwachten richtte hun telescopen naast de maan ook op Venus. Ogenschijnlijk een ster, maar in werkelijkheid de tweede planeet van de zon.
Categorie:
Tag(s):