vrijdag, 21. december 2007 - 9:09 Update: 04-09-2018 22:07

Museum brouwt witbier en pilsener van 't Goeye Goet

Arnhem

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem brouwt sinds deze maand zijn eigen bier. Op 20 december werd tijdens een feestelijke bierproeverij het eerste vat officieel aangeslagen door directeur Jan Vaessen. Daarmee gaat een lang gekoesterde wens in vervulling.

Het Arnhemse museumbier wordt gebrouwen in de Brabantse bierbrouwerij De Roskam uit Ulvenhout die al meer dan een halve eeuw geleden werd overgeplaatst naar het Openluchtmuseum. De brouwerij was in het museumpark niet eerder in bedrijf.

In 1922 stopte brouwer Henri Nooren van brouwerij De Roskam uit het Brabantse Ulvenhout met zijn bedrijf. In diezelfde tijd sloot ook de Arnhemse bierbrouwerij 'De Kroon' haar deuren. Kleine bierbrouwers kregen zware klappen te verduren toen de aanvoer van graan en brandstof in de eerste wereldoorlog stagneerde. Bovendien was het heldere Beierse bier (pils) sterk in opkomst en ook schroefde het Bierbesluit van 1926 de kwaliteitseisen belangrijk op. Deze ontwikkelingen deden veel brouwerijen de das om.

Brouwerij De Roskam staat inmiddels al meer dan een halve eeuw in het Openluchtmuseum, maar vanaf deze winter wordt er eindelijk echt bier gebrouwen. Arnhems bier welteverstaan!

Naast de historische brouwerij met originele bierketel, is in de afgelopen maanden een kleinschalige maar professionele bierbrouwerij ingericht. Niemand minder dan de Nederlands amateurkampioen bierbrouwen Rob Meijer bereidt het smakelijke gerstenat op eigentijdse wijze. Daarbij vertelt hij vol vuur over zijn prachtige oude ambacht in een omgeving die volop biergeschiedenis ademt.

In het museum worden twee soorten bier gebrouwen: een authentiek bovengistend witbier en een helder frisse pilsener. Het ambachtelijke brouwproces geschiedt helemaal in eigen huis: mouten, gisten en brouwen. Het liefdevol vakmanschap van de brouwer doet de rest!
Museumbezoekers mogen uiteraard een slokje proeven. Smaakt dat naar meer, dan is het bier te voor thuis - te koop in kenmerkende stenen kruiken. In cafe De Viersprong, aan de overkant van de Brabantse weg, tapt de waardin voor de dorstige bezoeker graag een pilsje van ˜t Goeije Goet.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):