donderdag, 22. maart 2007 - 11:53

Straat vernoemd naar gemeentearchitect Carmiggelt

Hoogeveen

Een zijstraat van de Schoolstraat, waar onlangs eengezinswoningen zijn verrezen, is vernoemd naar de Hoogeveense gemeentearchitect Jan Carmiggelt. De straat gaat Carmiggeltstraat heten. Er is voor Carmiggelt gekozen, omdat deze architect vooral bekend is geworden van de bouw van de Oranjebuurt, die aan de Schoolstraat grenst.

Ook staat er nog steeds een aantal panden van zijn hand in Hoogeveen. Dat zijn onder meer de Remonstrantse Kerk aan de Grote Kerkstraat, het woonhuis van de boterfabriek aan de Alteveerstraat en de pastorie van de Nederlands Hervormde Kerk aan de Kerkstraat.

Jan Carmiggelt werd op 2 oktober 1845 in Brummen bij Zutphen geboren. Zijn vader was timmerman. Drie van de vier zoons van timmerman Carmiggelt werden architect. Jan Carmiggelt werkte in Amsterdam, Enschede en Hengelo. Daarna solliciteerde hij in Hoogeveen naar de functie van gemeente-opzichter. Hij nam in 1890 het stokje over van zijn voorganger Hoegsma. Carmiggelt heeft ………jaar in Hoogeveen gewerkt.
Hij heeft tientallen bijzondere ontwerpen op zijn naam staan. Eén van de meest in het oog springende ontwerpen is wellicht dat van het pand van De Lampenier op de hoek van de Hoofdstraat met de Grote Kerkstraat. Het gebouw is onlangs geheel in stijl gerenoveerd.
Provincie:
Tag(s):