dinsdag, 13. maart 2007 - 17:35

Voor het eerst sinds 10 jaar een gorilla-baby geboren

Amsterdam

Dinsdagochtend is in dierentuin Artis gorilla Binti bevallen van een gezonde baby. Het is nog niet bekend of het een meisje of een jongen is en de baby heeft dus nog geen naam. Het aapje heeft een mooie bos donker haar, ziet er gezond en stevig uit, drinkt goed, en moeder Binti houdt het jong heel zorgzaam en op een natuurlijke manier vast. Het is voor Binti haar eerste jong.

Artis hoopt nu dat Binti met al haar ervaring haar jong goed verzorgt en als voorbeeld kan dienen voor de andere twee aanstaande gorillamoeders.

Sinds de nieuwbouw van het Gorillahuis in 1999 investeert Artis in het creëren van een gezonde gorillagroep. Sinds september 2005 is gorillaman Akili (12) uit Serengeti Safaripark Hodenhagen (Duitsland) in Artis leider van de harem. Begin dit jaar bleek dat alle drie de dames zwanger waren. De draagtijd voor gorilla’s is ongeveer 8,5 maand.

Binti is in de Apenheul te Apeldoorn geboren en heeft daar veel ervaring opgedaan in de omgang en verzorging van gorillababy’s. Het is meer dan 10 jaar geleden dat hier het laatste gorillajong werd geboren. Uniek voor Artis is dat de moeder het jong meteen in de armen sloot en te drinken gaf. De andere gorilladames Dafina en Shindy hebben weliswaar meerdere jongen gehad, maar geen daarvan werd door de moeder zelf grootgebracht. Dafina en Shindy zijn zelf met de fles grootgebracht en missen dus een goed voorbeeld wat voor gorilla's heel belangrijks is. De twee andere gorillababy's worden zeer binnenkort verwacht.
Provincie:
Tag(s):