dinsdag, 24. april 2007 - 14:50

Wethouder te gast bij Gezonde Hap en Stap Vierdaagse

Lelystad

GGD Flevoland organiseert in samenwerking met Sportservice Flevoland, Icare, Vakgroep bewegingsonderwijs en Sportbedrijf Lelystad van 24 tot 27 april a.s. ‘de Gezonde Hap en Stap Vierdaagse’ op basisschool De Albatros in Lelystad.Met de ‘Gezonde Hap en Stap vierdaagse’ worden leerlingen van groep 5/6 én hun ouders op een ludieke en interactieve manier bewust gemaakt van het belang van gezonde voeding en voldoende beweging.Doel is het groeiende aantal kinderen met overgewicht terug te dringen. De gemeente Lelystad financiert het project.De Lelystadse Wethouder Jan de Vries (Volksgezondheid) zal de Hap en Stap vierdaagse bezoeken op 27 april aanstaande.

Tijdens de twee HAP-dagen krijgen de kinderen een gastles van een diëtist over gezonde voeding. Een kok geeft de kinderen een smaakles, waarbij verschillende groenten- en fruitsoorten worden geproefd. Ze ontvangen een eet- en beweegkalender waarmee ze gedurende een week, samen met hun ouders/verzorgers, kunnen bijhouden hoeveel tussendoortjes ze gebruiken, of ze voldoende groente en fruit eten, of ze ontbeten hebben en hoeveel ze buiten spelen.

Tijdens de twee STAP-dagen krijgen de basisschoolleerlingen bewegings- en dansles en lopen ze een culinaire wandeltocht langs speelmogelijkheden in de buurt van de school. Tijdens de feestelijke afsluiting van de Vierdaagse worden de ouders/opvoeders uitgenodigd. Aan de hand van een quiz worden ook zij bijgespijkerd over gezonde voeding. Bovendien voeren de leerlingen hun ingestudeerde dans op en worden er gezonde ‘hapjes en sapjes’ geserveerd. Wethouder de Vries zal bij dit optreden aanwezig zijn en ook de media zijn van harte uitgenodigd.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) liet in 1998 de alarmbel rinkelen door overgewicht uit te roepen tot een wereldwijde epidemie. Ook in Nederland stijgt het aantal kinderen met (extreem) overgewicht. Momenteel blijkt dat één op de zeven kinderen te dik is. Vergeleken met 25 jaar geleden gaat het om een verdubbeling. In de provincie Flevoland is dat niet veel anders. Gemiddeld genomen is in Lelystad 14 % van de kinderen te dik (bron: Monitor Volksgezondheid 2005, Hulpverleningsdienst Flevoland). Gezien het stijgend aantal kinderen met overgewicht, en de hiermee gepaard gaande gevolgen, is het zeer belangrijk dat de GGD in Flevoland aandacht blijft besteden aan het voorkomen van een verdere stijging.
Provincie:
Tag(s):