vrijdag, 12. januari 2007 - 14:41

Wilde kat gesignaleerd in Heuvelland

Maastricht

De wilde kat (Felis silvestris)is weer terug in de Nederlandse natuur. Half december werd een wilde kat ontdekt door een zogenaamde fotoval in het Limburgse Heuvelland bij Epen.

De wilde kat lijkt veel op een cyperse huiskat, maar is enigszins anders getekend, vooral de staart. Ook is hij een beetje groter dan de huiskat. Onze huiskatten stammen af van de Noord-Afrikaanse ondersoort van de wilde kat. Mensen en huisdieren hebben niets te vrezen van de wilde katten. Ze zijn erg schuw en gaan mensen zoveel mogelijk uit de weg. De wilde kat is bij wet beschermd.

Oorspronkelijk kwam de wilde kat in vrijwel heel Europa voor, maar als gevolg van menselijk ingrijpen is hij bijna overal uitgeroeid. Het verdwijnen van bossen heeft hierin een grote rol gespeeld. In Noord-oost Frankrijk, de Ardennen en de Eifel overleefde een kleine populatie, die zich de laatste vijftig jaar gelukkig weer aan het uitbreiden is. Dat deze ‘kleine Eifel-tijger’, zoals hij bij onze Duitse buren wordt genoemd, Nederland nu bereikt heeft, is dan ook niet onverwacht. Vier jaar geleden werd bij Vaals al een dode wilde kat gevonden, maar nu is voor het eerst vastgesteld dat er echt levende wilde katten rondlopen in het Heuvelland.

De wilde kat houdt zich het liefste op in een bosrijke omgeving.
Provincie:
Tag(s):