woensdag, 28. februari 2007 - 13:15

Zeeschip met asbest uit Waalhaven verwijderd

Rotterdam

Dinsdagavond om 18.00 uur is het schip Hertfordshire verhaald van de Waalhaven naar steiger 2 in het Calandkanaal omdat er sprake was van een beschadigde verpakking. Het zeeschip was afkomstig uit Italië met aan boord 2200 ‘big bags’ (800/900 kg) met asbesthoudend afval.

De lading moest worden overgeladen in binnenvaartschepen om naar het buitenland te worden vervoerd, conform een vergunning van VROM.

Omdat er sprake was van meerdere beschadigde ‘big bags’ had overslagbedrijf Rhenus BV de Arbeidsinspectie, de Inspectie Verkeer & Waterstaat en vervolgens de DCMR ingeschakeld.

De Arbeidsinspectie en Inspectie V&W hebben vervolgens de werkzaamheden officieel doen staken en aan de betrokken schepen een vaarverbod opgelegd. De bewuste schepen moeten worden schoongemaakt en de beschadigde lading moet opnieuw worden verpakt. Dat mag van de DCMR conform de Wet Milieubeheer niet in de Waalhaven.

Het schip gaat nu op uitdrukkelijk verzoek van de havenmeester naar steiger 2 in het Calandkanaal (havennummer 5385). Dit is één van de openbare wachtplaatsen van het Havenbedrijf voor kleine zeeschepen waar ook met mobiele kranen kan worden gewerkt en die ver van de bebouwde kom ligt. Ook het betrokken binnenvaartschip zal naar steiger 2 worden verhaald.
Provincie:
Tag(s):