woensdag, 18. juni 2008 - 7:13

15 procent ongevallen door vermoeidheid

Den Haag

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat begint vandaag de campagne ‘Word geen slaaprijder’. Doel van de campagne is automobilisten bewust te maken van de gevaren van vermoeidheid in het verkeer.

Ook geeft de campagne praktische tips om slaaprijden (vermoeid rijden) te voorkomen.

De tips zijn te zien op campagneborden langs de snelweg, op posters in de speciale campagnefolder. Daarnaast geven promotieteams voorlichting langs de snelweg bij Vakantieservice Infopunten van het KLPD.

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) schat in dat in ongeveer 15 procent van alle wegongevallen vermoeidheid een rol speelt. Dit komt jaarlijks neer op zevenhonderd tot duizend ongevallen met letsel. Het is daarom belangrijk dat automobilisten zich bewust zijn van de symptomen van vermoeidheid achter het stuur. De campagne Word geen slaaprijder roept de weggebruiker daarom op te letten op de symptomen en tijdig maatregelen te nemen. Zo voorkom je dat je vermoeid gaat rijden of onderweg moe wordt.

De campagne richt zich niet alleen op de algemene weggebruiker van achttien jaar en ouder maar ook op het beroepsgoederenvervoer. Beroepschauffeurs maken vaak lange dagen achter het stuur en hebben dus vaker te maken met de risico’s van vermoeidheid. Voor hen is een speciale folder beschikbaar.
Provincie:
Tag(s):