dinsdag, 19. februari 2008 - 11:16

Nog enkele bouwkavels te koop

Almere

Voor de bouwkavels in het Homeruskwartier hebben ruim 200 mensen de afgelopen dagen een kavel gereserveerd. Het Homeruskwartier in Almere Poort wordt een bijzondere woonwijk die grotendeels door de mensen zelf wordt gebouwd. Ditmaal gaat het niet om de bekende ‘gouden randjes’, maar om een complete wijk die plek biedt aan mensen met allemaal verschillende woonwensen. Zowel grote als kleine woningen kunnen worden gebouwd, de woningen kunnen vrijstaand zijn, of aan elkaar worden gebouwd. Een deel van de bouwkavels is bijzonder geschikt om te combineren met een eigen bedrijf. Kortom, het wordt een wijk zoals we die niet (meer) kennen, een wijk waar mensen hun eigen woning en werkruimtes bouwen.

De grootste zelfbouwwijk van Nederland
Op nog geen 30 kilometer van Amsterdam zal in het Homeruskwartier de grootste zelfbouwwijk van Nederland verrijzen. De ruim 200 gezinnen die nu hun bouwkavel hebben gereserveerd, kunnen vanaf 1 oktober aanstaande hun eerste paal slaan. Tot die tijd zijn ze druk bezig met het ontwerp van hun woning, de bouwvergunning en de financiering. Over twee jaar wordt de tweede fase van het Homeruskwartier op de markt gebracht met nog eens een paar honderd zelfbouwkavels. “De afname van dik 200 kavels is een spectaculair succes, gezien het grote aantal kavels dat we nu op de markt brengen. Ook is het aan elkaar bouwen of aan een gracht bouwen een nog onbekende bouwopgave�, aldus Jacqueline Tellinga, projectleider Homeruskwartier.

Kleinere betaalbare kavels
“De grote kavels voor de woonwerkvilla’s en de vrijstaande woningen waren als eerste weg, die hadden we wel drie keer kunnen verkopen. Maar ook de bouwkavels voor de grachtenhuizen, stadshuizen en herenhuizen lopen boven verwachting.� Alleen de kleinere kavels, zo’n 70 in totaal, zijn nu nog vrij in de verkoop. Het gaat daarbij om kavels tussen de 90 tot 200 m² en in de prijsklasse vanaf 33.000 tot 75.000 euro. “Je moet niet alleen naar de grondprijs kijken, maar ook het bouwrecht meenemen in je beslissing. In het plan zitten namelijk kleine kavels, maar wel met de mogelijkheid om er een huis van 200 m² op te zetten. Overigens hoeft het huis niet in een keer ‘af’ te zijn. Je kunt ook beginnen met twee verdiepingen om er over een aantal jaar nog eens twee verdiepingen bovenop zetten�, aldus Tellinga.

Bouwbegeleiding
Voor veel mensen is het zelf bouwen van een eigen woning iets wat nieuw en onbekend is. De gemeente is zich hiervan bewust. Om de zelfbouwers op weg te helpen heeft de gemeente Almere daarom een subsidie van 2000 euro in het leven geroepen waarmee de bouwers een bouwbegeleidingsbureau in de arm kunnen nemen.

Nieuwe inwoners
De bijzondere opgave in het Homeruskwartier heeft ook de interesse gewekt van mensen van het vasteland, met name uit het Gooi en de regio Amsterdam. Zo is eenderde van de kavels gereserveerd voor mensen van buiten Almere.

18 maart 2008: teruggegeven kavels opnieuw in de verkoop
Op dinsdag 18 maart aanstaande, vanaf 9.00 uur, komen de eventueel teruggekomen kavels in de vrije verkoop. Geïnteresseerden kunnen dan bij de Kavelwinkel een kavel reserveren. De avond ervoor wordt de kavelkaart geactualiseerd en kunt u op www.ikbouwmijnhuisinalmere.nl zien welke kavels waarop nu een optie bestaat, zijn teruggekomen.

Voor meer informatie kunt u terecht in de Kavelwinkel in het stadhuis of u raadpleegt deze website.
Provincie:
Tag(s):