zaterdag, 11. oktober 2008 - 12:47

Twee treinen gebotst op station Gouda

Gouda

Bij station Gouda zijn zaterdagochtend twee treinen op elkaar gebotst.

Even buiten het station botsten rond 11.00 uur een intercity van Den Haag naar Groningen en de Thalys naar Parijs op elkaar. Dit ontregelde het treinverkeer enorm, maar inmiddels komt het weer langzaam op gang.

Over de oorzaak van het ongeluk is nog niets bekend, aldus een woordvoerster van Pro Rail. De treinen, die allebei in dezelfde richting (Utrecht) reden, botsten net buiten het station op elkaar. Hoe dit kon gebeuren, wordt nu door de KLPD en de Inspectie van Verkeer en Waterstaat onderzocht.

Volgens Pro Rail waren er geen ernstige gewonden. Enkele passagiers hadden wat lichte verwondingen, zoals schaafwonden en blauwe plekken opgelopen. Maar alle passagiers konden de trein zelf verlaten. Pro Rail is nu druk bezig om deze mensen alsnog op plaats van bestemming te krijgen.

Het treinverkeer rond Gouda lag aanvankelijk helemaal plat. Reizigers die van Den Haag naar Utrecht wilden reizen, werden en worden nog steeds via Schiphol omgeleid. Maar tussen Gouda en Rotterdam, Den Haag en Alphen aan den Rijn rijden inmiddels pendeltreinen. Tussen Gouda en Gouda Goverwelle rijden bussen.

Door de botsing zitten Spoorbeheerder Pro Rail en ook de treinreizigers met een probleem, want er kunnen wegens werkzaamheden aan het spoor ook geen treinen rijden tussen Den Haag en Delft. De Thalys, die normaal van Den Haag naar Rotterdam CS rijdt, en andere treinen werden omgeleid via Gouda, maar die route is door de botsing niet meer te gebruiken.

Voor het internationale treinverkeer wordt nog naar een oplossing gezocht. Zolang die er nog niet is, wordt dit treinverkeer stilgelegd. Een woordvoerster van de NS laat weten dat er weliswaar geen (zwaar) gewonden zijn, maar dat er wel een aanzienlijke schade is.
Beide treinen zijn aan de voorkant ontspoord en zwaar beschadigd.
Wanneer station Gouda weer bereikbaar is, is niet bekend.
Provincie:
Tag(s):