dinsdag, 26. februari 2008 - 21:07

Zware baby geboren in Dierenpark Emmen

Emmen

In Dierenpark Emmen is maandagavond voor de 18e maal een olifantje geboren. Het jong is een mannetje en werd geboren temidden van 15 kuddegenoten. Ook de meer dan 7 ton wegende vader Radza stond er met zijn slurf bovenop toen zijn jongste zoon van zo’n 130 kilo ter wereld kwam.

Nergens ter wereld planten de Aziatische olifanten zich zo voorspoedig voort als in de Emmer dierentuin. Op de bejaarde Annabel na, hebben alle volwassen vrouwen uit de kudde inmiddels gezorgd voor nageslacht.

Voor moeder Htoo Yin Aye was het haar derde kind. Ze werd tijdens en na de bevalling intensief bijgestaan door haar 10 jaar oude dochter Ma Palai. Voor olifanten zijn familiebanden van zeer grote betekenis. Nauw verwante dieren spelen een hoofdrol in de opvoeding van elkaars kinderen.

Vanwege de grote belangstelling van alle kuddegenoten voor de nieuwgeborene en de relatieve bescheidenheid van moeder Htoo Yin Aye, is besloten om moeder en kind samen met de oudere zus even een dagje apart te houden op stal. Dat biedt het jong de mogelijkheid om regelmatig in alle rust even bij zijn moeder te drinken en geeft moeder de kans om lekker uit te rusten.

Ook in het wild trekken moeders met hun pasgeboren jong en één of twee tantes zich meestal wel één of twee dagen terug uit de kudde om bij te komen van de bevalling. In de dierentuin van Emmen wordt zo goed als het kan de olifanten de mogelijkheid geboden om hun natuurlijke instincten te volgen. In de praktijk blijkt dat fantastisch te werken, gezien het spectaculaire aantal geboortes.

De Aziatische olifant wordt in het wild zeer ernstig bedreigd. Dit in tegenstelling tot de Afrikaanse olifant die in veel Afrikaanse wildparken overvloedig voorkomt. Europese dierentuinen werken nauw samen om ervoor te zorgen dat er ook op lange termijn een gezonde populatie Aziatische olifanten in de dierentuinen kan overleven. De olifanten van Dierenpark Emmen leveren een zeer waardevolle bijdrage aan die doelstelling.
Provincie:
Tag(s):