donderdag, 16. april 2009 - 9:44

21 April Europese tuinslakken zoekdag

Amsterdam

Op 21 april lanceert Naturalis het Evolutie MegaLab, een Europees wetenschappelijk onderzoek naar de evolutie van de tuinslak waaraan het publiek mee kan doen.

Alle achtertuinen en parken van Nederland worden een megagroot laboratorium waarin evolutie 'live' te volgen is. Door de kleuren van slakkenhuisjes in te voeren op de website van het Europese onderzoek evolutionmegalab, worden ze opgeslagen en vergeleken met historische gegevens uit dezelfde omgeving.
De deelnemer krijgt meteen te horen of er sindsdien wel of geen evolutie heeft plaatsgevonden. Hoe meer mensen meedoen aan het onderzoek, des te meer gegevens er verzameld worden voor betrouwbare resultaten.

De huisjes van de tuinslakken hebben verschillende kleurpatronen. Verschillende kleurpatronen bieden camouflage in verschillende leefgebieden, zodat ze minder snel worden opgegeten door roofdieren zoals lijsters. De kleur van het huisje bepaalt ook hoe gevoelig een slak is voor temperatuur: hoe lichter het huisje, hoe beter de slak bestand is tegen hitte. Onder invloed van klimaatsverandering en veranderingen in de lijsterstand zouden de kleurpatronen veranderd kunnen zijn.
Categorie:
Tag(s):