vrijdag, 12. juni 2009 - 22:17

Aanhouding en beslagleggingen bij onderzoek Blowboot

Almere

In het kader van een gecombineerd strafrechtelijk en strafrechtelijk-financieel onderzoek inzake de bedrijfsvoering van de coffeeshop die te Almere bekend staat als “Blowboot�, hebben politie en justitie vrijdag een 52-jarige inwoner van Almere aangehouden en op tien locaties doorzoekingen verricht in woningen, bedrijfspanden en kluizen in Almere, Den Haag, Wassenaar en op Texel.

Tijdens de actiedag is een grote hoeveelheid softdrugs in beslaggenomen, evenals enkele tienduizenden euro’s, administratie, zeven voertuigen en een vaartuig met buitenboordmotor. Deze voorwerpen dienen voor de waarheidsvinding en ter zekerheidsstelling in de strafzaak en de ontnemingszaak. De doorzoekingen in woningen vonden plaats onder leiding van de rechter-commissaris in Lelystad en Den Haag, de zoekingen in bedrijfspanden en kluizen onder gecombineerde leiding van officier van justitie van het Openbaar Ministerie Zwolle/ Lelystad en het Bureau Ontnemingswetgeving Openbaar Ministerie (BOOM). Bij de actiedag waren in totaal 65 politie- en justitiefunctionarissen betrokken.

Het strafrechtelijk onderzoek is gestart naar aanleiding van een eerder aangetroffen handelshoeveelheid softdrugs die groter was dan de gedoogde hoeveelheid. Het onderzoek is daarmee gericht op handelen in strijd met de Opiumwet. Tijdens de actiedag is een 52-jarige inwoner van Almere aangehouden. Een aantal overige verdachten zullen binnenkort nog verhoord worden over hun betrokkenheid bij de strafbare feiten.

Het BOOM wil de crimineel behaalde winst terugvorderen van de verdachten. Het Bureau Ontnemingswetgeving Openbaar Ministerie (BOOM) is een strafrechtelijk financieel onderzoek gestart dat zich richt op onrechtmatig verkregen winsten. Tijdens de actiedag zijn eveneens vermogenstraceerders van het BOOM ingezet.

Politie Flevoland maakt zich hard in de strijd tegen crimineel ‘verdiend’ geld en goederen. Sinds september 2008 zijn er in Flevoland ruim100 hennepkwekerijen opgespoord en ontruimt. Het wederrechtelijk verkregen voordeel over deze periode wordt geschat op meer dan 1.4 miljoen Euro. Mede door dit resultaat is in Flevoland in februari het programma FinEC (Financieel Economische Criminaliteit) gestart. Het FinEC-programma richt zich op onverklaarbaar vermogen bij criminelen. Het doel is om met een korte strafrechtelijke klap crimineel geld en goed af te nemen. Politie Flevoland is hierin pilotregio. De Financiele Recherche Dienst (FRD) van korps Flevoland kon hierdoor ondermeer met extra financiële rechercheurs worden uitgebreid. De specialisten van FRD hebben doormiddel van het het volgen van verdachte geldstromen zicht gekregen op diverse criminele inkomsten en goederen.
Provincie:
Tag(s):