donderdag, 7. mei 2009 - 9:37

Brandweer-commandant Den Oever gaat vrij uit

Den Oever

Het Openbaar Ministerie heeft de zaak tegen een brandweercommandant uit Den Oever (gemeente Wieringen) geseponeerd. Bij een zogeheten hittegewenningsoefening op 15 oktober 2007 raakten vier brandweerlieden gewond, onder wie de commandant zelf. Ze liepen brandwonden op.

Tijdens de oefening in een bunker aan de Sluiskolkkade in Den Oever werd een houtstapel door de commandant overgoten met een mengsel van benzine en diesel. Vervolgens werd de houtstapel in brand gestoken. Daarbij ontstond een zogeheten flash-over (vrijgekomen brandbare gassen die plots ontbranden) die de vier mannen verwondde.

Uit het politieonderzoek en een door de Arbeidsinspectie ingesteld onderzoek is gebleken dat er onvoldoende is gedaan om een gevaarlijke situatie te vermijden. Zo was het gebruik van brandstof tegen het geldende protocol, dat het gebruik van aanmaakblokjes voorschrijft. Bovendien droegen de brandweerlieden in strijd met de voorschriften onvoldoende beschermende kleding.

Het OM vindt dat niet alleen de brandweercommandant, maar ook zijn werkgever, de gemeente Wieringen, verwijtbaar heeft gehandeld. De gemeente is weliswaar nalatig geweest doordat ze onvoldoende heeft gedaan de naleving van het geldende protocol te waarborgen, maar de nalatigheid gaat niet zo ver dat gesproken kan worden van medeplichtigheid.

De gemeente is daarom niet strafbaar en wordt dus niet vervolgd. Omdat de commandant bij het incident zelf ook gewond raakte en de gemeente de bunker na het incident niet langer in gebruik heeft als oefenplek, meent het OM dat het strafrechtelijk verwijt aan de commandant uiteindelijk zo gering is, dat verdere strafvervolging ook voor hem niet in de rede ligt.
Provincie:
Tag(s):