vrijdag, 4. september 2009 - 8:19

Eigen Huis: nieuwbouwwoning moet 25.000 euro goedkoper

Amsterdam

Gemeenten houden de grondprijzen te hoog, waardoor nieuwbouwwoningen zich uit de markt hebben geprijsd. Mede daardoor stagneert de verkoop. De prijs die gemeenten voor bouwgrond rekenen zou gemiddeld 10% moeten dalen om de prijzen van nieuwbouwwoningen op hetzelfde niveau te brengen met die van bestaande woningen. Dat blijkt uit onderzoek onder 25 gemeenten in opdracht van Vereniging Eigen Huis door onderzoeksbureau RIGO Research en Advies.

Het onderzoek wijst uit dat 40% van de gemeenten de grondprijzen in 2009 heeft verhoogd, soms zelfs met 10%, en dat een kwart van de gemeenten de prijzen van bouwgrond heeft bevroren. Slechts 35% van de onderzochte gemeenten heeft de grondprijs aangepast aan de huidige omstandigheden. Als de grondprijzen met gemiddeld 10% zouden dalen, worden nieuwbouwwoningen daardoor ongeveer 25.000 euro goedkoper.

Het onderzoek toont aan dat gewenste verlaging van de grondprijzen voor gemeenten geen groot probleem hoeft te zijn, omdat de hoge grondprijzen in het verleden hebben gezorgd voor de opbouw van grote reserves. Daarnaast zorgt bouwgrond die door een te hoge prijs niet wordt verkocht voor renteverlies bij de gemeente. Terwijl met een grondprijsverlaging de bouwproductie aan de gang kan worden gehouden.
Categorie:
Tag(s):