dinsdag, 23. juni 2009 - 14:34

GL: 'kinderbijslag rechtstreeks naar jongeren zelf'

GroenLinks Kamerlid Tofik Dibi wil dat jongeren vanaf 16 jaar de kinderbijslag op hun eigen rekening gestort krijgen. Hij zal dat morgen aan minister Rouvoet voorstellen tijdens een debat over de Kinderbijslagwet.

Het Nibud komt vandaag met cijfers naar buiten waaruit blijkt dat scholieren steeds vaker geld lenen. Ze hebben een gat in hun hand en komen daardoor in de problemen. Dibi: Jongeren leren onvoldoende zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun financiën. Verstandig om gaan met geld, leer je niet uit boekjes, maar in de praktijk. Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die vroeg met geld moeten omgaan, later minder snel in de financiële problemen komen. Het is daarom goed om jongeren vanaf 16 jaar beperkt te leren zelf financiële verantwoordelijkheid te dragen. Ouders kunnen hun uitgavenpatroon aanpassen door hun kinderen te vragen meer te betalen.

Bovendien wil het kabinet de kinderbijslag meer gaan gebruiken als instrument om schooluitval tegen te gaan. Dat is de kern van het wetsvoorstel dat morgen wordt besproken. Maar door het stopzetten van het recht op kinderbijslag straft het kabinet de ouders. Alsof alle jongeren van 16 en 17 jaar zich braaf door hun ouders weer naar school laten sturen. Zon maatregel is pas effectief als het de jongere zelf in zijn portemonnee raakt.

GroenLinks neemt jongeren serieus. Daarom pleit de partij er al jaren voor om het stemrecht te verlagen naar 16 jaar. Dibi: "Ik geloof niet in het devies 'grootbrengen door kleinhouden'. Ik ga liever uit van emanciperen, vertrouwen en het bieden van kansen." Het voorstel om de kinderbijslag vanaf 16 jaar aan jongeren zelf te geven past uitstekend bij die visie.
Provincie:
Tag(s):