dinsdag, 6. oktober 2009 - 21:50

Hoogeveen start uniek gezondheidsproject

Hoogeveen

Om het groeiende probleem van overgewicht en obesitas tegen te gaan start de gemeente Hoogeveen het gezondheidsproject Fitleven.

Met Fitleven wordt, met behulp van de populaire spelcomputer de Nintendo Wii, de lengte en het gewicht van kinderen vastgesteld en zo de gezondheidstoestand. Het programma Fitleven wordt woensdag om elf uur feestelijk geopend in de Bibliotheek. De samenwerking met de bibliotheek biedt een unieke gelegenheid omdat het thema van dit jaar van de Kinderboekenweek “Aan tafel! Eten en snoepen”, prima aansluit.

Vier scholen starten dit schooljaar met een pilot. Dit zijn Het Blokland in Noordscheschut, OBS de Driesprong in Nieuwlande, Villa Kakelbont en de Juliana van Stolberg in Hoogeveen. Als de pilot positief verloopt, gaat het project voor meerdere jaren verder en wordt het programma mogelijk uitgebreid naar meerdere scholen.

In september 2008 heeft de gemeente Hoogeveen besloten deel te nemen aan het Nationaal Actieplan Sport en Bewegen (NASB). Deze landelijke impuls is vertaald naar de situatie in Hoogeveen door middel van de uitvoeringsnotitie Gezond Hoogeveen.

Eén van de uitvoerende projecten van het NASB is Fitleven waarin wordt samengewerkt tussen gemeente Hoogeveen, ICT bedrijf Rovecom, GGD, SportPaleis, Fysiotherapie de Leeuwerik, bibliotheek en een aantal onderwijsinstellingen.

In Fitleven wordt gebruik gemaakt van de Nintendo spelcomputer; de Wii. Door toepassing van deze moderne en aantrekkelijke board behorend bij de gelijknamige spelcomputer wordt het voor kinderen leuk om deel te nemen. Meetgegevens (lengte & gewicht) kunnen zeer snel en regelmatig worden verkregen. Op basis van de meetgegevens krijgen de kinderen en hun ouders, gegeven door de GGD, een advies over hoe zij hun gezondheid kunnen verbeteren. In Fitleven wordt ook de mogelijkheid geboden om een programma te volgen om deze verbetering daadwerkelijk te realiseren.
Provincie:
Tag(s):