woensdag, 7. oktober 2009 - 9:39

Nederland exporteert voor 1,3 miljard euro aan snoep

In 2008 was de exportwaarde van snoep bijna tweemaal zo groot als de importwaarde. Chocolade is met afstand het populairste snoep. Nederland neemt als producent van drop binnen de EU een prominente plaats in.

Chocolade belangrijkste snoepgoed
In 2008 voerde Nederland voor 1,3 miljard euro aan snoep uit. Het gaat hier om 400 miljoen kilogram zoetigheid. De snoepexport gaat voor
80 procent naar EU-landen. Daarvan bestaat bijna twee derde uit chocolade.

Vooral Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zijn grote afnemers van chocola, maar ook Frankrijk en België nemen aanzienlijke hoeveelheden af.

Het snoep dat Nederland importeert, komt bijna allemaal uit de EU, vooral uit Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk. Ook bij de invoer is chocolade het meest populair.

Nederland dropland
Nederland produceerde in 2008 voor 1,3 miljard euro aan snoep. De afgelopen tien jaar was Nederland de grootste fabrikant van drop in de EU.

In tien jaar tijd is de productie van drop met een kwart toegenomen. Met een productiewaarde van 90 miljoen euro, neemt Nederland circa een derde van de EU-productie van drop en zoethoutextract voor zijn rekening. Spanje en Duitsland zijn respectievelijk Europa’s tweede en derde fabrikant.

Consumptie snoep stabiel
In 2008 werd in Nederland per persoon ruim 11,5 kilogram gesnoept. Bijna 2 kilogram hiervan was drop. Van de rest was ruim de helft chocola. Daarmee is chocolade het meest geliefde snoep van Nederland. Het snoepverbruik bleef de afgelopen tien jaar onveranderd.
Categorie:
Tag(s):