vrijdag, 12. juni 2009 - 17:28

Onderzoek naar gevaarlijke stoffen in luchtpost

Den Haag

Bij een steekproef op luchtpostpakketten heeft de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) een zending met gevaarlijke stoffen aangetroffen met een verhoogd risico voor de luchtvaartveiligheid. Dit heeft de IVW vrijdag laten weten.

Het betrof een jerrycan met 3,6 liter brandbare vloeistof voor een nagelstudio. In andere gevallen was de hoeveelheid gevaarlijke stoffen zo gering, bijvoorbeeld in flesjes parfum, dat er nauwelijks sprake was van een risico.

Het is verboden om brandbare, giftige of bijtende stoffen in luchtpostpakketten te vervoeren. Tegen de verzender maakt de inspectie proces-verbaal op.

Deze riskeert boetes van duizenden euro's. Voor het vervoer van gevaarlijke stoffen gelden speciale voorschriften voor belading, verpakking en etiketten.

De steekproef maakt deel uit van een groter nog lopend onderzoek van de inspectie naar de relatie tussen de groei van het aantal internetbestellingen en het vervoer van verboden postpakketten met gevaarlijke stoffen.

Deze steekproef, die werd gehouden in 2008, beperkte zich tot de import. Meer onderzoek, bijvoorbeeld naar de export, is nodig om een representatiever beeld te krijgen.
Provincie:
Tag(s):