zaterdag, 25. april 2009 - 23:52

PSV countert effectief in Almelo

(Elfvoetbal) De vijfde overwinning op rij van PSV is een feit. Zaterdagavond werd Heracles Almelo in het Polman Stadion met 0-2 over de knie gelegd door de Eindhovenaren, die geleidelijk aan naar de vorm toegroeien van de vorige seizoenen.

Twee counters bezegelden het lot van Heracles. Halverwege de eerste helft werd Balász Dzsudzsák op zijn wenken bediend door Ola Toivonen en een kwartier voor tijd stond invaller Danny Koevermans op de juiste plaats om de rebound na een schot van Nordin Amrabat binnen te tikken.

De manier waarop PSV acteerde op het Almelose kunstgras deed sterk denken aan de wijze waarop het de vorige vier competities op zijn naam schreef. De mannen van trainer Dwight Lodeweges speelden zeker niet spectaculair, maar de organisatie stond als een huis en het rendement bij de kansen was bijna honderd procent.

Het was evenwel niet zo dat de thuisploeg kansloos ten onder ging. Vooral in de eerste twintig minuten roken de Heraclieden bloed. Vlotte combinaties waren er te over. Aan een goede voorzet ontbrak het de ploeg in de onderste regionen van de Eredivisie. Het meeste gevaar kwam voort uit stilstaande situaties, waarin PSV-keeper Andreas Isaksson allesbehalve zeker oogde. Rond het kwartier grabbelde de Zweed voor het eerst door een makkelijke vangbal los te laten. Spits Bas Dost schrok zo van de kans die hij daardoor kreeg, dat hij huizenhoog over knalde.

Acht minuten later lag de bal aan de andere kant in het net. Martin Pieckenhagen, keeper van Heracles, was tot op dat moment nog niet getest. De Duitser moest evenwel vissen na een razendsnelle uitbraak van de bezoekers. Ibrahim Afellay stuurde Dzsudzsák weg aan de linkerkant. De Hongaar bewaarde het overzicht en bediende Toivonen, die op zijn beurt oog in oog met Pieckenhagen faalde, maar in de rebound wel de rust behield om Dzsudzsák een onmisbare kans te gunnen.

Hiermee manouvreerde PSV zich in een ideale uitgangspositie. Een uitgangspositie die het seizoenenlang vrijwel iedere week had na 45 minuten spelen. Het liet Heracles na de 0-1 van Dzsudzsák komen, zonder dat het daarbij grote risico's liep. Zelf wachtte het op die ene kans, die in de 76ste moment kwam. Nordin Amrabat kreeg de bal uit een counter voor zijn voeten. De rechtsbuiten vuurde hard op doel, maar zag Pieckenhagen redden. Gelukkig voor PSV moest de doelverdediger loslaten en was de zojuist ingevallen Koevermans er als de kippen bij om de drie punten te verzekeren.

PSV heeft nog twee zeges nodig om zich definitief tot de nummer vier van de competitie te bombarderen. Volgende week moet de horde NEC Nijmegen worden genomen. Of spelmaker Ibrahim Afellay zijn kunsten in dat duel kan vertonen is nog niet zeker. Hij moest in de tweede helft naar de kant met een enkelblessure, na een grove charge van Ricky van den Bergh.
Categorie:
Tag(s):