zaterdag, 20. juni 2009 - 12:55

Tabakssector betaalt verzet rookverbod

Rotterdam

Het verzet van café-eigenaren tegen het rookverbod in de horeca wordt financieel, strategisch en juridisch ondersteund door tabaksfabrikanten. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad.

Penningmeester Ton Wurtz van actiegroep ‘Red de kleine horecaondernemer’ ontvangt van de brancheorganisatie van tabaksfabrikanten jaarlijks naar eigen zeggen „een halve ton� voor zijn activiteiten.

Elke twee weken neemt hij de strategie van de actiegroep door met de voorzitter van die brancheorganisatie, de Stichting Sigaretten Industrie (SSI), zegt hij.

Ook zijn de tabaksfabrikanten in gesprek met het advocatenkantoor van de actiegroep over financiering van verdere rechtszaken.

Red de kleine horecaondernemer werd vlak voor het rookverbod op 1 juli 2008 opgericht door ervaren rooklobbyisten, onder wie Ton Wurtz. Inmiddels zijn bijna 1.200 kroegen lid.

Dat niet iedere café-eigenaar blij is met de bemoeienis van de tabaksindustrie blijkt wel uit de woorden van Wichard Taks, eigenaar van café De Heeren van Tilburg en woordvoerder van het plaatselijk actiecomité Buigen of Barsten : „Als de overheid in de gaten krijgt dat we gesponsord worden door de sigarettenindustrie, dan is het voor ons afgelopen.�
Provincie:
Tag(s):