zaterdag, 27. juni 2009 - 21:12

TT-nacht relatief rustig verlopen

Assen

Het TT festival deze week is in een prima sfeer verlopen. Afgezien van enkele incidenten is het evenement een groot feest geworden. Tijdens het drukste moment op de vrijdagnacht waren er in de Asser binnenstad ongeveer 50.000 mensen op de been. Dit aantal ligt daarmee iets lager dan vorig jaar. De donderdagnacht is wel drukker bezocht dan andere jaren.

Aan het eind van de vrijdagnacht heeft de politie de balans opgemaakt en telt op dat moment 26 aanhoudingen voor zaken als vernieling, openlijke geweldpleging, mishandeling en belediging. Daarnaast zijn 13 bestuurders aangehouden voor het rijden onder invloed. Een van de aangehouden verdachten is een 31-jarige man uit Assen. Hij wordt verdachte degene te zijn die donderdagnacht een agente heeft neergeslagen op de kermis, toen ze ingreep bij een conflict. Het onderzoek naar deze verdachte is donderdagnacht gestart. In de loop van vrijdag is zijn identiteit achterhaald, vervolgens is hij opgespoord en vrijdagnacht aangehouden. Ook is een man aangehouden die verdacht wordt van het opensnijden van tenten en het vervolgens wegnemen van kostbare spullen. Bij hem werd een groot geldbedrag aangetroffen. Er zijn de politie tientallen meldingen bekend van gedupeerde campinggasten. De identiteit van de man staat nog niet vast.

In de binnenstad heeft de inzet van kleine groepjes politiemensen opnieuw tot het gewenste resultaat geleid. Vanuit een ontspannen, maar alerte houding, is iedere beginnende ordeverstoring in de kiem gesmoord zonder dat het feestende publiek dit heeft gemerkt.

In Witten hebben de campinghouders het druk gehad met het handhaven van de orde op de eigen camping. Op meerdere campings zijn groepen lastige bezoekers door de eigenaren verwijderd, totaal zo’n 50 personen. Onderlinge afspraken leidden er toe dat deze uitgezette groepen ook op de andere campings zijn geweigerd. Bij conflicten of confrontaties met vervelende bezoekers heeft de politie de campingeigenaren, veelal op de achterhand, bijgestaan.

In de omgeving van het circuit heeft de politie vrijdagnacht een aantal wildkampeerders bekeurd en doorverwezen naar de TT Campings. Het betreft dan mensen die in campers en personenauto’s langs de weg liggen te slapen. Deze actie is van tevoren aangekondigd op de website van de gemeente Assen.

Zaterdagmorgen ging de politie om van het begeleiden van het TT-Festival naar begeleiding van de verkeerstromen naar het circuit. En later op de dag in omgekeerde richting. De verkeersstromen die Assen verlaten zullen tot zondag, in samenwerking met het KLPD en andere regiokorpsen, uitgebreid worden gecontroleerd. Opvallend is dat tot zaterdagmiddag nog geen diefstallen van motoren bekend waren bij de politie.
Provincie:
Tag(s):